EuropaCup goud voor Lisa Bunschoten

Snowboarden Redactie

Tijdens de World Cup parasnowboarden in het Limburgse Landgraaf zegevierde Utrechtse Lisa Bunschoten in haar categorie Banked Slalom. De 21-jarige inwoonster van de Meern was ruim anderhalve seconde sneller dan Joany Badenhorst (Australië). Brons ging naar de Amerikaanse Brittani Coury, die Renske van Beek van het podium hield.

In de banked slalom krijgen snowboarders in twee runs de kans een tijd neer te zetten. De snelste tijd telt. Bunschoten toonde direct aan een van de belangrijkste medaillekandidaten te zijn voor Pyeongchang 2018.

Aan de organisatie liet Bunschoten weten “De eerste run ging wel lekker hoor, maar het kon naar mijn gevoel beter.” En dat gebeurde ook. “Het ging alweer sneller dan alle afdalingen voorgaande dagen. Er zit duidelijk een stijgende lijn in. En ja, die wil ik wel vasthouden tot en met de Spelen.”

Bunschoten zal van 9 tot en met 18 maart in het Zuid-Koreaanse PyeongChang deelnemen aan de 12e Paralympische Spelen. Zij komt uit in de categorieën banked slalom en snowboardcross.

 

Lisa Bunschoten snowboardt met een onderbeenprothese. Ze werd geboren met fibula aplasie, wat inhoudt dat ze haar kuitbeen mist en kampte met een spitsvoet en instabiele knie. Op haar zestiende werd haar voet geamputeerd. De fysieke ongemakken weerhielden Lisa er voor en na deze ingrijpende operatie niet van om te gaan snowboarden. Via de WintersportFUNdag van de NSkiV en de Johan Cruyff Foundation kwam ze voor het eerst in aanraking met de wedstrijdsport en daarin hoopt ze de komende jaren hoge ogen te gooien.