European Life Goals Games komen naderbij

Varia Redactie

Half september vinden de European Life Goals Games 2021 plaats in Utrecht. Het is de eerste editie van een sociaal sportevenement 'waar niemand buitenspel staat'. De 400 deelnemers uit 13 landen zijn mensen die je niet dagelijks in de sportschool of op de tennisbaan ziet. Het zijn statushouders, tienerouders, dak- en thuislozen en mensen met ggz-problematiek. Vandaag presenteerde de Nederlandse delegatie hun officiële tenue op het Utrechtse Jaarbeursplein.

Met de lange roltrappen als catwalk onthulden ze hun kleurrijke tenues, vlaggen en skateboards. Daar werden ze warm ontvangen door de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen en oud-profvoetballer Glenn Helder.

De European Life Goals Games is een initiatief van Stichting Life Goals Nederland in samenwerking met de Europese Commissie, de gemeente Utrecht en het Leger des Heils. Zij willen kwetsbare groepen in beweging brengen via sport en spel en het opdoen van nieuwe ervaringen. Supporters kunnen het initiatief ondersteunen door het tenue – dat is opgebouwd uit de kleuren van Europa – online te bestellen. Voor elk verkocht shirt doneert de organisatie ook een shirt aan iemand uit de doelgroep, via het Leger des Heils Midden-Nederland.

Maarten van Ooijen, wethouder zorg, maatschappelijke ondersteuning en sport, is trots dat Utrecht dit mooie en belangrijke event mag verwelkomen: ‘Sport verbindt. Het zorgt voor ontmoeting en kan ontzettend bijdragen aan het stimuleren van zelfvertrouwen. Dat op zo’n centrale plek in de stad mensen uit heel Europa samen komen om te sporten en te bewegen draagt bij aan de zichtbaarheid en het begrip voor deze groep sporters. Ik kijk uit naar de eerste wedstrijden.’

Oud-international Glenn Helder vertelt waarom hij ambassadeur is geworden van de European Life Goals Games: ‘Ik weet hoe het is om de grip op je leven kwijt te raken. Bij mij was het mijn eigen schuld. Als je met één vinger wijst, wijzen de drie andere vingers terug naar jezelf. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Vanuit die mentaliteit heb ik terug kunnen vechten tot waar ik nu weer ben. Naast die mentaliteit is soms ook hulp van buiten nodig om stapje voor stapje weer grip op je leven te krijgen. Dit evenement is zo’n stapje.’

Van 14 tot en met 18 september 2021 strijden dertien Europese landen om een plek op het erepodium: Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Griekenland, Denemarken, Bulgarije, Frankrijk, Zweden, Hongarije, Roemenië, Litouwen en België. Ze beoefenen verschillende sporten, waaronder voetbal, basketbal, kickboksen, capoeira en skateboarden. In het Beatrixtheater vindt op 17 september een congres plaats over de maatschappelijke waarde van sport.