Europees goud voor Utrechtse powerliftster

Powerliften Willem van der Steeg

Iris Kensenhuis is vrijdag11 mei in het Tsjechische Pilsen Europees kampioen equipped powerliften geworden op het onderdeel deadlift. De Utrechtse wist met een enorme krachtsexplosie 232,5 kg omhoog te tillen, wat goed was voor een nieuw Nederlands record en Europees goud. Bij het onderdeel deadlift was er tevens zilver voor de Nederlandse Ankie Timmers (222,5 kg) en won de Italiaanse Valentina Barbieri het brons.

Met een totaal van 535 kg op de drie onderdelen, een verbetering van haar equipped record met 30 kg, tilde Kensenhuis zich tevens naar de zevende plek in het algemeen klassement.

Powerlifting is een krachtsport waarbij je in één keer zo veel mogelijk gewicht verzet bij het kniebuigen, bankdrukken en deadlift. Iedere atleet krijgt hiervoor per discipline drie pogingen om deze correct uit te voeren. Bij equipped powerlifting wordt een ondersteunend squatpak, kniebandage, een bankdrukshirt en een deadliftpak gedragen, waardoor lifters vaak nog grotere hoeveelheden gewicht verplaatsen dan bij classic, de variant zonder ondersteunende kleding, het geval is.

Bij het onderdeel deadlift moet de atleet een zeer zwaar gewicht optillen vanuit een voorovergebogen stabiele houding, waarbij ook de knieën zijn gebogen. Vervolgens moeten de benen en armen gestrekt zijn en de schouderbladen naar achteren wijzen. Neerleggen mag na een signaal van de scheidsrechter.