Europese titel voor Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik op koppelkoers

Wielrennen Redactie

Jan-Willem van Schip heeft dit seizoen dan toch een hoofdprijs te pakken. Met Yoeri Havik is de 27-jarige wielerprof uit Schalkwijk in het Zwitserse Grenchen Europees kampioen op de koppelkoers geworden, oftewel de Madison. Het Nederlandse duo toonde zich ongenaakbaar op de slotdag van de EK baan. Ze slaagden er in tweemaal een ronde voorsprong te nemen. Van Schip was zo diep gegaan dat hij na afloop niet meer op zijn benen kon staan.

Van Schip en Havik waren op de Olympische Spelen in Tokio buiten de medailles gebleven op dit onderdeel. Ze hadden wel gevochten als leeuwen, maar de vijfde plaats was het hoogst haalbare. Op de Zwitserse piste maakten ze meteen duidelijk wat hun bedoeling was. Twee jaar geleden hadden het duo al zilver veroverd op de EK.

Van Schip bleek mentaal geen last te hebben van de eerder in de week teleurstellend verlopen puntenkoers, waarop hij slechts negende was geworden. De Schalkwijker, net als Havik rijdend bij het continentale BEAT Cycling, vloog er vanaf de start fris in. Van Schip slaagde er als eerste in een  ronde voorsprong te pakken, goed voor twintig punten. Later herhaalde Havik dit kunststukje, waarna het tweetal in de slotfase attent bleef koersen. De Belgen Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder werden tweede, het brons was voor de Portugezen Luri Leitao (de nummer twee van de puntenkoers) en Rui Oliveira.

Na afloop konden de twee hun geluk niet op, al moest Van Schip wel even bijkomen. Hij kon na afloop niet meer op zijn benen staan, zo diep was hij gegaan in de slopende race. Zelfs na de huldiging moest hij nog ondersteund worden door teamgenoten. ‘Supertrots,’ gaf Havik het gevoel weer.

Naast de plak van Van Schip en Havik won Nederland nog een gouden medaille op de slotdag. Jeffrey Hoogland zegevierde op de keirin en bracht daarmee de totaalstand op zeven gouden medailles, waarmee Nederland het succesvolste land was op de EK baanwielrennen. Vooral de sprintploeg onder leiding van bondscoach Hugo Haak uit Vianen is van ongekend hoog niveau.

Over twee weken is er nog een WK voor de baanploeg in Frankrijk en wel in Roubaix.