Europese top flag football in Utrecht bij King Bowl 2019

American Football Jeroen Scholman

Dit weekend was de Europese top in Utrecht aanwezig voor ‘King Bowl 2019’. 32 mannenteams en acht vrouwenteams kwamen naar de Manitobadreef in Utrecht waar American Football club de Utrecht Dominators dit evenement voor de derde maal organiseerde. Bij mannen/mix hebben de Duitse Walldorf Wanderers de kampioen van King Bowl 2018, London Smoke, onttroond door de titelverdediger in de finale te verslaan. Bij de vrouwen hebben de Utrecht Dominators / Vikings zich tot winnaar gekroond door in de finale de Manchester Titans te kloppen.

Elk jaar groeit het deelnemersveld van de King Bowl, zowel bij de mannen/mix als bij de vrouwen. Bij de mannen/mix deden 32 teams een gooi naar de felbegeerde ‘kroon’ en bij de vrouwen streden er acht teams om de titel. De teams kwamen uit alle windstreken van Europa. Van de Copenhagen Scumbags tot de Torino Minotauri en van de London Stormers tot de Walldorf Wanderers. De aanwezigheid van de Europese top en de weloverwogen teamnamen zijn leuk, maar wat is Flag Football precies?

Deze vorm van American Football kent zijn eigen regels. Zo is het bij Flag Football niet toegestaan om te tackelen of ‘blocken’. In plaats daarvan draagt iedere speler twee ‘flags’, die zijn bevestigd aan een riem. De baldrager wordt gestopt door een van de flags af te pakken. Een ander verschil met American Football is dat het veld kleiner is en je met minder spelers speelt. Verder zijn de regels in essentie gelijk, op enkele details na.

 

Dynamisch

Het is een snelle en dynamische sport, geschikt voor spelers met uiteenlopende fysieke en atletische vermogens. Om deze redenen heeft Flag Football volgens Ilja Tersteeg, bestuurslid van de Utrecht Dominators, veel potentie. Via clinics op scholen komt de jeugd er voor het eerst mee in aanraking en wordt de sport bekender. Rondom de velden van King Bowl 2019 staat echter nauwelijks publiek dat puur voor de sport komt. En dat terwijl het een zeer aantrekkelijke sport is om te zien en eenvoudig om te leren.

(tekst loopt door onder de foto)

 

Tersteeg geeft aan dat Flag Football in Nederland wordt gedragen door vrijwilligers. Tijdens regionale schooltoernooien voelen zij zich enigszins achtergesteld. ’Organisaties zoals SportUtrecht verlenen veel ondersteuning aan het schoolvoetbal, terwijl voetbal een ‘wachtlijstsport’ is. Flag Football is een leuke, inclusieve sport die ideaal is voor scholen en een goed alternatief voor wachtlijstsporten zoals voetbal en hockey.’

Tersteeg vervolgt: ’de sport is nog niet bekend bij het grote publiek, maar daar komt hopelijk snel verandering in’. Phoebe Schecter, één van de coaches van het NFL team Buffalo Bills, is aan het lobbyen om de sport in 2028 op de Olympische agenda te krijgen. Ook zij nam deel aan het toernooi in Utrecht dit weekend. Samen met enkele andere ambassadeurs probeert ze het IOC te overtuigen van de enorme potentie die Flag Football heeft. Als de sport de komende jaren nog meer doordringt tot scholen, kan de jeugd van nu wellicht in 2028 schitteren op de Olympische Spelen in Los Angeles.