Eva de Goede voor tweede jaar beste speler van de wereld

Hockey Redactie

Voor het tweede jaar op rij is de in Zeist geboren Eva de Goede verkozen tot beste speelster van de wereld. Deze benoeming kwam tot stand nadat zij de meeste stemmen had gekregen van hockeyfans wereldwijd, hockeybonden en (sport)media. De 30-jarige speelster heeft 230 interlands en 28 doelpunten op haar naam staan, ze is teamcaptain van het Nederlands vrouwenteam en ze won in 2019 met haar team de eerste editie van de FIH Pro League voor vrouwen. Haar nominatie en winst komen dus niet uit de lucht vallen.

De Goede speelde voor Phoenix en Schaerweijde uit Zeist en daarna voor Kampong. Inmiddels woont en speelt ze al jaren in Amsterdam. Haar coach bij het nationale team, Alyson Annan, overhandigde haar de prijs en stelde: ‘Eva speelt al jaren op een heel hoog niveau. Ze heeft een enorme groei doorgemaakt. Deze prijs is de beloning van heel hard werken’. Overigens werd Annan door de wereldhockeybond verkozen tot ‘Female Coach of the Year 2019’.

Sinds de start van de verkiezing in 1998, is het de tiende keer dat een Nederlandse hockeyspeelster verkozen wordt tot Best Player of the Year. Naomi van As (2009 en 2016), Lidewij Welten (2015), Ellen Hoog (2014) en Maartje Paumen (2011 en 2012) wonnen de prestigieuze prijs eerder, en ook Minke Booij (2006) en Mijntje Donners (2003) gingen De Goede voor.

Via de bond liet De Goede vanuit Argentinië weten het een ‘onwijs grote eer’ te vinden om wederom te zijn gekroond tot ’s werelds beste speelster. ‘Als ik kijk naar de andere speelsters die zijn genomineerd, zijn die allemaal waanzinnig goed. Ik ben enorm trots en blij dat ik deze prijs twee jaar achter elkaar heb gewonnen’.