Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Congres ‘Vechtende jongeren’

15 november 2017 15:00-19:30

Gratis

Veel jongeren in krachtwijken worstelen met zichzelf en met hun omgeving. Ze vinden het lastig om te gaan met wat hen dwars zit, of wat zich als onrecht aan hen voordoet. Als gevolg daarvan vallen deze jongeren vaker uit op school, zorgen vaker voor overlast op straat, hebben conflicten thuis of vinden aansluiting met criminele groepen. 

Kracht- en vechtsport is populair onder jongeren uit krachtwijken. Dit maakt vechtsport een ingang om jongeren te helpen bij het gevecht met zichzelf en hun omgeving. Bovendien zijn er onderzoeken die laten zien dat vechtsport een positieve bijdrage kan leveren aan de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van jongeren. Maar hoe wordt deze bijdrage geleverd? En welke rol heeft de vechtsport trainer daarin? Wat betekent dit voor de maatschappij?

Congres Vechtende Jongeren wordt georganiseerd door Kenniscentrum Sport in samenwerking met Vereniging Sport Utrecht en partners uit het netwerk Vechtende Jongeren.

Tijdens het congres Vechtende Jongeren beginnen we met een plenair onderdeel waarbij verschillende experts, zowel uit de wetenschap als uit de praktijk, hun licht laten schijnen over de problematiek van jongeren uit krachtwijken. Vervolgens word je aan de hand van verschillende workshops meegenomen in de wetenschappelijke- en praktijkkennis over de waarde van vechtsport voor jongeren. Tijdens de workshops gaan we graag met elkaar in gesprek over hoe deze kennis terugkomt in de praktijk, beleid en onderzoek. We sluiten af met borrel terwijl we uitkijken op een worsteltraining.

 

Het congres is speciaal bedoeld voor onderzoekers, docenten MBO, HBO en WO, beleidsmedewerkers, vechtsport trainers, maar ook voor andere geïnteresseerden.

 

Programma

14.45 uur Inloop
15.15 uur Opening

Welkom door Kenniscentrum Sport en Hans Galesloot (voorzitter van de Halter)
Maike Kooijmans (lector Opvoeden voor de toekomst aan de Fontys Hogeschool en auteur van ‘Talent van de straat’ (2016)) vertelt uit praktijk- en onderzoekservaring over de problematiek waar ‘vechtende jongeren’ mee  te maken hebben en wat vechtsport voor hen kan doen.
De eerste inzichten uit onderzoek en literatuur over de waarde van vechtsport voor jongeren worden gepresenteerd.

16.00 uur Workshops

Er zijn drie verschillende workshop die zijn met elk een eigen focus: de vechtsport praktijk, beleid en wetenschap  & onderwijs. Je kan zelf kiezen naar welke workshop je gaat. Tijdens alle workshops staan inzichten uit onderzoek en literatuur centraal.

  • Bij de workshop gericht op de vechtsport praktijk nemen Erik Hein(vechtsporter en docent bij het SKMO) en Tara van den Berg(bokser, trainer, pedagoog  en junior onderzoeker) je mee in  de pedagogische kant van vechtsporttraining. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over hoe de inzichten uit onderzoek terugkomen in de praktijk.
  • In de workshop gericht op wetenschap en onderwijs geeft Maike Kooijmans uitleg over haar ‘huishoudingen model’ bij talentgericht werken en hoe dit is toegepast in onderzoek. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over wat de huidige inzicht uit onderzoek betekent voor het beroepsonderwijs en vervolgonderzoek.
  • In de workshop gericht op  beleid wordt een goed voorbeeld gepresenteerd van integrale samenwerking om de waarde van vechtsport in te zetten bij jongeren die weinig aansluiting met de maatschappij hebben.  Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over wat de huidige inzicht uit onderzoek betekent voor (gemeentelijk)beleid.
17.15 uur Sparren

Je krijgt de gelegenheid om ‘in de ring’ een vraag te stellen aan iemand van een andere beroepsgroep (praktijk, beleid en onderzoek & onderwijs). Vervolgens is er kort de tijd om over het vraagstuk te ‘sparren’.

18.00 uur Column

Het congres wordt afgesloten door een prikkelende column.

18.20 uur Afsluiting door Kenniscentrum Sport
18.30 uur Borrel met uitzicht op een worsteltraining

Parallel aan het congres wordt doorlopend de documentaire ‘Vrouwen met een missie’ getoond. In de documentaire is te zien hoe Sharita van der Hulst in Zuid Afrika een bokscursus geeft aan een groep  gevangen en hen opleidt tot coach.

 

Gegevens

Datum:
15 november 2017
Tijd:
15:00-19:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
https://www.allesoversport.nl/artikel/congres-vechtende-jongeren/

Organisator

Kenniscentrum Sport
E-mail:
minke.vanderkooi@kcsport.nl
Site:
https://www.allesoversport.nl

Locatie

De Halter
Heycopplein 5
Utrecht, Nederland
+ Google Maps