Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Make your move

31 oktober 2018 15:00-18:00

Voor het eerst in Nederland vindt op woensdag 31 oktober in het Krachtstation in de Utrechtse wijk Kanaleneiland een gecombineerd schaak- en vechtsportevenement voor basisschoolleerlingen plaats.

Het evenement bestaat uit een schaakclinic, een vechtsportclinic (taekwondo en thaiboksen) en een schaaktoernooi voor wie al kan schaken. Op meerdere basisscholen in de regio Utrecht krijgen leerlingen schaakles omdat de sport kan helpen bij het ontwikkelen en trainen van bepaalde vaardigheden en eigenschappen zoals vooruitdenken, plannen, concentratie, sportiviteit, geduld, eigen verantwoordelijkheid voor beslissingen accepteren en omgaan met tegenslag.

Je kunt schaken beschouwen als een mentale vechtsport. Het nut van de schaakles kan nog versterkt worden door die te combineren met een fysieke vechtsport. Ook fysieke vechtsporten helpen kinderen bij hun ontwikkeling: kinderen worden er weerbaarder van en verbeteren hun conditie, kracht, snelheid en coördinatievermogen. De zelfbeheersing die vechtsporten vereisen, is een onmisbare eigenschap voor elk kind.

Alle deelnemers aan het evenement zullen kennismaken met schaken én met vechtsport, de kracht zit juist in de combinatie van de twee sportten. Anne-Marie Benschop (schaakdocent) verzorgt het schaakdeel, Angelo Rosario (taekwondo) en Jacqueline Janssens (thaiboksen) geven de vechtsportclinics. Het evenement, met de naam Make Your Move, duurt van 15.00 tot 18.00 uur.

De organisatie, met partners Gemeente Utrecht, Krachtstation Kanaleneiland en Fight Dance Cardio Centre, wil kinderen enthousiast maken voor schaken én vechtsport. Die combinatie kan hen zowel mentaal als fysiek sterk en weerbaar maken. Het streven is kinderen fitter te krijgen en meer zelfbeheersing en meer zelfvertrouwen laten krijgen. Kinderen die beter omgaan met tegenslag en in staat zijn geconcentreerd en planmatig met een taak aan de slag te gaan. De combinatie van schaken en vechtsport kan daarbij een belangrijke rol spelen.

 

Kanaleneiland

Op verschillende scholen in Kanaleneiland wordt al schaakles gegeven. Op enkele daarvan (Het Schateiland, Da Costaschool) zijn niet alleen kinderen maar ook moeders enthousiast bezig met schaakles. Het is de wens van de organisatie dat er na dit evenement nog meer scholen, kinderen en ouders zullen volgen zodat er een jeugdschaakclub in de wijk van start kan gaan.

Er bestaan al diverse mogelijkheden in de wijk om les in vechtsporten (karate, taekwondo, judo, kick- en thaiboksen) te krijgen en schaken zou daar een goede aanvulling op zijn.

 

Gegevens

Datum:
31 oktober 2018
Tijd:
15:00-18:00
Evenement Categorieën:
,