Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Congres Sports and Nation

14 juni 2018 13:00-17:00

Gratis

Op het congres Sports & Nation staan discussies rondom nationaliteitsveranderingen van topsporters en de rol van staten en instituties bij het werven van buitenlandse sporttalenten centraal.

Over de verstandhouding tussen burgerschap, land en staat is de laatste decennia veel te doen. Het veranderen van nationaliteit of het gebruikmaken van dubbele nationaliteiten staat steeds meer ter discussie. Het onderzoeksproject Sport and Nation van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) geeft inzicht in deze ontwikkelingen. Dit project richt zich op talentvolle migrantatleten (voetballers en olympische deelnemers) in het kader van nationaliteitsveranderingen. Hierbij wordt onderzocht hoe ideeën en instituties zijn veranderd voor het rekruteren van buitenlandse atleten door verschillende staten (promoting the ‘nation’ without ‘nationals’).

Voor dit project zal de EUR in samenwerking met het Mulier Instituut (MI) op donderdagmiddag 14 juni een congres houden op een toepassende en bijzondere locatie: stadion Galgenwaard in Utrecht.

Op dit Sport and Nation congres zal de huidige stand van zaken in de wetenschap over deze thematiek worden besproken.

 

Programma

Na ontvangst om 13.00 uur  en een dagopening zal een plenaire sessie worden gehouden met drie gastsprekers die inzichten zullen geven in de thematiek rond sport and nation.

  • Prof. dr. Peter Spiro: ‘The End of Olympic Nationality’.

Prof. dr. Peter Spiro is werkzaam op de Temple Law School in Philadelphia, Verenigde Staten. Hij is gespecialiseerd in internationaal, immigratie- en constitutioneel recht en is verschillende keren in de media verschenen bij zaken omtrent internationaal- en immigratierecht. Hij onderzoekt de legitimiteit van het rekruteren van buitenlandse topatleten door staten. In zijn werk stelt hij voor dat olympische sporters zichzelf zouden moeten vertegenwoordigen in plaats van nationale staten.

  • Prof. dr. Marjet Derks: ‘Paradoxes of Sport: Travelling Practices and International Rivalry’.

Marjet Derks is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is projectleider van het onderzoeksprogramma Sportgeschiedenis: ‘Sport, identiteit en moderniteit (1813-2013). Centrale thema’s waar zij zich mee bezighoudt zijn transnationale beïnvloeding, de betekenis van sport en het publiekelijk vieren van overwinningen voor het nationale zelfverstaan, en sporterfgoed.

  • Dr. Gijsbert Oonk: Who belongs to the Nation? Some preliminary results.

Gijsbert Oonk is projectleider van Sport and Nation project aan de Erasmus Universiteit. Hij zal de eerste resultaten van het onderzoeksproject presenteren. Zie ook www.sportandnation.com.

Daarnaast kunt u ook één parallelsessie bijwonen. Uw keuze kunt u hieronder aangeven.

 

Gegevens

Datum:
14 juni 2018
Tijd:
13:00-17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
http://www.mulierinstituut.nl/actueel/evenement/symposium-sport-nation/

Locatie

Galgenwaard
Herculesplein 241
Utrecht, 3584 AA Nederland
+ Google Maps