Evert Hoolwerf deelt eerste klap uit in Trachitol Trophy

Marathonschaatsen Redactie

Evert Hoolwerf uit Eemdijk heeft de eerste klap uitgedeeld in de Trachitol Trophy, een marathonvierdaagse voor schaatsers. De rijder van Hoolwerf-Heiwerken / AB Vakwerk was in Utrecht de snelste in de sprint. Bij de vrouwen triomfeerde de rappe Elisa Dul uit Oene. Centrale vraag bij de marathonvierdaagse is, hoe zijn mijn benen de komende dagen na de inspanningen van vandaag? Vooral de slotdag wordt als loodzwaar ervaren.

Het startschot van de derde editie van de Trachitol Trophy werd donderdagavond gegeven in Utrecht. Op de Vechtsebanen was de eerste krachtmeting van deze hoog aangeschreven competitie, waarbij er vier dagen op rij gereden wordt op vier verschillende ijsbanen. Vrijdag strijkt het peloton neer op de Uithof in Den Haag, zaterdag is de Jaap Edenhal in Amsterdam plaats van handeling en het sluitstuk is op de Meent in Alkmaar. Vanwege de coronamaatregelen rijden de beloften maar twee wedstrijden en wel op vrijdag en op zondag.

De Trachitol Trophy ging vorig jaar niet door in verband met het corona en moet het dit jaar zonder toeschouwers stellen. Twee jaar geleden won Gary Hekman het algemeen klassement en Bart Hoolwerf het sprintersklassement.

Hekman is dit jaar zeker niet de grote favoriet. De rijder van Hoolwerf-Heiwerken / AB Vakwerk is tot dusver tamelijk anoniem gebleven, zoals het hele team dat onder de nieuwe sponsornaam opereert in de eerste wedstrijden van de Marathon Cup nog niet uit de verf kwam.

Maar in de vijfde marathon sloeg Evert Hoolwerf toe en tankte daarmee zelfvertrouwen. Hoolwerf-Heiwerken / AB Vakwerk heeft ook zeker weer ambities in de Trachitol Trophy. Concurrentie zal er vooral komen van rijders van Royal A-Ware / ZiuZ en Jumbo-Visma.

De eerste wedstrijd op de Vechtsebanen was voor de mannen 75 ronden lang en voor de vrouwen 60. De komende dagen worden steeds meer ronden gereden. Sjoerd den Hertog, de klassementsleider in de Marathon Cup, was voor de start duidelijk over de waarde van de wedstrijd in Utrecht. ‘Het is maar een korte koers en de Trophy winnen kun je vandaag niet. Maar je kunt hem wel verliezen.’

De rijder van Royal A-Ware / ZiuZ eindigde uiteindelijk als tweede achter winnaar Evert Hoolwerf, die in de finale initiatief toonde en sterk ploegenspel bekwaam afrondde. Hij bedankte dan ook zijn teamgenoten. ‘Ik had goede mensen om me heen.’ Als derde eindigde Harm Visser van Jumbo-Visma.

Bij de vrouwen won Elisa Dul, van Team Zaanlander, de sprint met overmacht. Tweede werd Paulien Verhaar en derde Maaike Verweij.

Het vrouwenpodium tijdens de eerste dag van de Trachitol Trophy die in Utrecht verreden werd. Foto: Geert Lommers/Utrechtse Sportkrant