Explosiviteit of uithoudingsvermogen: wat heeft een sporter nodig?

Podcast en video Redactie

De nieuwste aflevering van de wekelijkse ‘Slimmer Presteren Podcast’ is weer uit. Dit keer wordt het vraagstuk  van de juiste trainingsaanpak besproken. Want wil je hard gaan of kies je ervoor om het lang vol te houden, of wil je zelfs allebei, het maakt nogal uit voor het lichaam. Hoe presteerde Sifan Hassan het tijdens de WK atletiek in 2019 om goud te winnen op de 1500 én de 10.000 meter? Geen enkele atleet lukte dat eerder, het is dan ook een ‘onmogelijke’ combinatie volgens velen.

Hard gaan én dat lang volhouden is fysiologisch gezien een helse uitdaging: het vereist namelijk verschillende energiesystemen en spiervezels die elkaar letterlijk in de weg zitten. Bovendien: train je je sprintkwaliteiten, dan gaat dat ten koste van je uithoudingsvermogen én vice versa. Vraag het maar aan Dylan Groenewegen, die kan met zijn machtige dijen wél een heel peloton achter zich houden in de sprint, maar heeft tijdens een bergetappe grote moeite om de bezemwagen voor te blijven. Maar alleen trainen op de sprint zou weer funest zijn voor Groenewegens carrière in het wegwielrennen omdat hij dan in ieder lange etappe voortijdig zou moeten afhaken. Het is een ingewikkelde puzzel waar zelfs Max Verstappen mee te maken heeft, zo bekende de Formule 1 coureur recent.

Aan de hand van wetenschappelijke bevindingen, observaties uit de topsport en eigen ervaringen, zoomen Leersummer Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen uit Driebergen in de 15e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast daarom in op spiervezels, sprintersbenen en splijtende demarrages.

 

Podcast

Sinds februari is de Slimmer Presteren Podcast ‘in de lucht’, een initiatief van amateurtriatleet Gerrit Heijkoop en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen. Deze wekelijkse podcast richt zich op het snijvlak van sport, innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Iedere vrijdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering waarin steeds een ander onderwerp wordt belicht: enerzijds vanuit het perspectief van de topsport als dé ultieme broedplaats voor vernieuwingen, anderzijds vanuit de recreantensport om antwoord te krijgen op de vraag: ‘wat kan een amateursporter hiermee?’ Want een nieuw ‘wonderdrankje’ of ‘supersonische hardloopschoen’ mag dan interessant voor de professionele sporter lijken, betekent dit ook dat ze zinvol voor de recreant zijn? Ook schuift er regelmatig een ‘special guest’ in de podcast aan, een sporter met een bijzonder verhaal. Net als op de bekende podcast-kanalen en op YouTube, zijn alle afleveringen te vinden op slimmer-presteren-podcast.nl.