Extra dekens voor Utrecht Science Park Marathon

Atletiek Pim van Esschoten

Het wordt guur. De vierde Utrecht Science Park Marathon zal zondag volop te maken krijgen met alweer een beast from the east, een koufront met een stevige, onaangename oostenwind. Organisator Arjen de Ruyter maakte donderdag bekend dat extra isolatiedekens zijn ingekocht waarmee de finishers worden opgevangen.

Maar zoiets als lauwe thee bij de verzorgingsposten langs het parkoers kan de organisatie de lopers niet bieden. ‘Dat is lastig te organiseren op zo’n korte termijn,’ aldus De Ruyter.

Het was anders geweest als de organisatie een flinke financiële armslag zou hebben. Die heeft het niet. Toch ziet Jos Hermens de potentie van de marathon in Utrecht. In het najaar besloot hij met al zijn kennis in de Utrecht Science Park Marathon te stappen om er iets moois van te maken. Plannen genoeg voor de toekomst, maar de tijd was te kort om bijvoorbeeld dit jaar al een live-verslag op RTV Utrecht te brengen.

Hermens ziet bovenal de potentie van de stad, na Londen de meest competitieve regio in Europa en raakte in de afgelopen tijd enthousiast over het parkoers door de oude binnenstad, Bunnik en Amelisweerd . En hij ziet de mogelijkheden om in samenwerking met de partners op het Utrecht Science Park het lopen centraal te zetten in gezondheid en kwaliteit van leven. Daar horen mooie, goed georganiseerde evenementen bij.

Hermens was met zijn bureau Global Sports Communications jarenlang betrokken bij de Marathon Rotterdam en is dat nog altijd bij die van Amsterdam. Nog afgezien van zijn betrokkenheid bij de Zeven Heuvelenloop, Dam tot Damloop en vele andere grote loopevenementen in Nederland en daar buiten. Voor Utrecht ziet hij kans om nationaal op termijn op plek vier te komen, na de marathons van Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. ‘Op het gebied van marketing moeten we nog veel doen. Belangrijk is dat de bevolking betrokken raakt en daarvoor heb je die tv-uitzending nodig.’

‘Arjen de Ruyter heeft hier in de afgelopen drie jaar iets moois neergezet,’ zei Hermens ook. Daar wil hij de komende jaren verder op doorborduren. ‘We hebben al flink gefilosofeerd over bijvoorbeeld een andere tijd van het jaar. Het weer zal zondag tegenvallen, maar een plek op de kalender ná Rotterdam heeft het risico dat het dan weer te warm kan zijn. En veel lopers gebruiken een halve marathon in Utrecht als voorbereiding op de hele in Rotterdam. En zo is ook de vraag of we moeten afstappen van een marathon met twee rondjes van 21.1 kilometer en toch voor één grote ronde van 42.195 moeten kiezen.’

 

Koude start

Optimistisch gestemd over de komende jaren, beleeft Hermens dus wel een koude start in Utrecht. Voor de meer dan vijfduizend ingeschreven lopers (inclusief de ROC Midden Nederland 5km, RTV Utrecht 10km, jeugdlopen van het WKZ en de halve en hele marathon) heeft de organisatie een informatiebulletin uitgebracht met tips voor het lopen in de koude wind, te vinden op de website van de Utrecht Science Park Marathon.

De toplopers op de marathon gaan zaterdag pas echt kijken naar de kou en hoe daar mee om te gaan. Veel geld voor een topveld is er voor dit jaar niet, toch brengt het management van Hermens vier Afrikaanse leden van het NN Running Team in Utrecht aan de start, afkomstig uit vier landen; Ethiopië, Kenia, Eritrea en Oeganda. David Cherop (32) is de oudere broer van Stephan Kiprotich die in 2012 olympisch goud op de marathon in Londen won. ‘Als hij het kan, waarom ik dan niet,’ dacht Cherop in 2012 en begon met lopen. Probleem was wel dat hij werkzaam was als onderwijzer en na de ochtendtraining vaker dan eens te laat voor de klas stond. Sedert anderhalf jaar is de Oegandees fulltime atleet.

De Oegandese David Cherop (links) en Keniaanse Jackson Rutto gaven acte de présence bij de persconferentie. Foto: Yannick Speetjens Fotografie

Jackson Rutto is in de Keniaanse provincie Rift Valley dorpsgenoot van William Kiplagat, die in het verleden de marathons van Rotterdam en Seoul op zijn naam schreef. Kiplagat is nu zijn coach. Over de kou van zondag maakt hij zich geen zorgen, vooralsnog: ‘Ik ben op elk weer voorbereid.’

De eindtijd waarop het viertal mikt wordt ook zaterdag pas bepaald. Maar volgens Jurrie van der Velden van Global Sports ligt het voor de hand dat de kopgroep halverwege in 67.30 minuten zal doorkomen. Dat is ook de beoogde finishtijd van de toplopers op de halve marathon, die tegelijk (12.30 uur) van start gaat. Op de 21.1 kilometer is de Koen Raymaekers uit Cothen, maar al jaren woonachtig in het Iten (Kenia), favoriet. Zijn clubgenoot Lars Cazander bij Hellas hoopt in het spoor van Raymakers te kunnen blijven om in de laatste vijfhonderd meter toe te slaan.