Extra topdivisiepoule in nieuw volleybalseizoen

Volleybal Redactie

Op zoek naar de beste oplossing rond promotie en degradatie voor het volleybalseizoen 2020-2021 heeft de volleybalbond besloten een extra topdivisiepoule van twaalf teams in te voegen. Op die manier wordt er ruimte wordt gecreëerd bovenin de piramide van volleyballend Nederland.

Nadat de competitie werd stilgelegd legde Nevobo het vraagstuk rond promotie aan de leden voor, waar massaal gehoor aan werd gegeven. Het creëren van een extra topdivisie maakt ruimte voor promotie van de nummers 1 en 2 in de poules t/m de 3e divisie. Daarnaast blijft degradatie beperkt tot de nummers 12 in de 2e en 3e divisie. De nummer 3 uit de degradatiepoule van de eredivisie degradeert naar de topdivisie.

De bond beredeneert dat het aantal degradanten op de lagere niveaus langzaam weer toeneemt en dan geldt de promotie alleen voor de nummer 1. De geschiedenis heeft bewezen dat er vaak sprake is van terugtrekkingen, waardoor er ook op deze niveaus waarschijnlijk nog ruimte zal ontstaan voor extra promoties naar hogere klasses / de 3e divisie.

 

Berekening

Om de competitiestanden op te maken, wordt de volgende methodiek gehanteerd:

 

1. Aantal punten / aantal gespeelde wedstrijden = wedstrijdquotiënt

Het wedstrijdquotiënt bepaalt de eindstand

Bijvoorbeeld:

Team A: 41 punten / 18 wedstrijden = wedstrijdquotiënt 2,28

Team B: 37 punten / 16 wedstrijden = wedstrijdquotiënt 2,31

Team B hoger wedstrijdquotiënt, dus hoger in de stand

 

2. Bij gelijke stand, na stap 1 (conform het huidige reglement):

setquotiënt (aantal sets voor / aantal sets tegen) / aantal gespeelde wedstrijden

 

3. Bij gelijke stand, na stap 1 en stap 2 (conform het huidige reglement):

puntenquotiënt (aantal punten voor in alle wedstrijden / aantal punten tegen in alle wedstrijden) / aantal gespeelde wedstrijden

Het team met het hoogste wedstrijdquotiënt eindigt bovenaan. Voor alle halfjaar-competities die in het voorjaar werden gespeeld, wordt er geen stand bepaald. De seniorenteams worden in het volgende seizoen in dezelfde competitie ingedeeld, als waarin ze in de 2e helft zijn uitgekomen.