EYOF naar december 2021

Varia Redactie

De aanstaande wintereditie van het European Youth Olympic Festival wordt uitgesteld. Het jeugdevenement in Finland stond aanvankelijk gepland voor februari, maar wordt vanwege de corona-pandemie uitgesteld tot december, zo heeft het Europees Olympisch Comité laten weten. Nederland zou in Vuokatti met circa dertien sporters in vijf disciplines meedoen: shorttrack, kunstrijden, alpine ski, snowboard en biatlon. De afgelopen edities deden ook sporters uit de provincie Utrecht mee om de prijzen. In 2019 haalde RTC Midden onder meer brons op de mixed relay.

Het sportevenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar zou van 6 tot 13 februari de Finse stad Vuokatti worden gehouden en verschuift nu naar 11 tot 18 december. Er is een zomer- en wintereditie en wordt om de twee jaar gehouden. Op het programma staan alleen olympische sporten. Aan de wintereditie van de EYOF doen in totaal zo’n 1800 atleten mee van veertien tot achttien jaar. Zij zijn afkomstig uit 48 verschillende Europese landen. Naast de eerder genoemde sporten staan in Vuokatti cross country, noordse combinatie, ijshockey, ski springen op het programma.

‘Met dit besluit wordt bevestigd dat we nog niet van de gevolgen van de pandemie af zijn. Het virus heeft nog steeds effect op de internationale competities’, reageert technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks op de berichtgeving. ‘Deze beslissing van het Europees Olympisch Comité is verstandig en begrijpelijk. De gezondheid van alle betrokkenen – in het bijzonder de jonge sporters – staat vanzelfsprekend voorop. Maar ik kan me voorstellen dat dit besluit voor onze Talent TeamNL-sporters als een teleurstelling binnenkomt. Dit vraagt nu om de nodige veerkracht met een nieuwe horizon. Samen met de bonden gaan we aan de slag om er een mooi Europees Olympisch Jeugdfestival van te maken in december 2021. Ondertussen hopen we uiteraard dat we het virus onder controle krijgen.’