‘Familiebedrijf’ staat Puck Pieterse bij in wisselzone

Veldrijden Hans van Ommeren

Zaterdagochtend om 11 uur doet Puck Pieterse een gooi naar de allereerste wereldtitel veldrijden voor junior-vrouwen (onder 19). De Utrechtse Sportkrant brengt op weg naar de mondiale titelstrijd in het Zwitserse Dübendorf een 3-delig portret van de 17-jarige Amersfoortse. In aflevering 3 de rol van haar ouders Joost en Ella in de wisselzone, oftewel de materiaalpost.

Als je gaat veldrijden of mountainbiken loert de pechduivel onder elke steen of in elk blubberspoor. Maar het hoort erbij, weten de sporters. Al wordt het zelfs de meest stoïcijnse wel eens te veel als hij voor de zesde keer lek rijdt zoals Mathieu van der Poel overkwam op het WK veldrijden in 2017.

‘Het hangt er ook vanaf of je er zelf iets aan kunt doen. Als ik lomp over een steen rijd, is het ook een beetje mijn eigen schuld,’ zegt Puck Pieterse die voor een belangrijke veldrit drie fietsen bij zich heeft. Een dient alleen voor noodgevallen, de andere twee worden om beurten gebruikt, afhankelijk van de (modderige/zanderige) staat van het parcours. Joost en Ella Pieterse staan vaak – zeker haar vader – in de wisselzone. Terwijl de een de gebruikte fiets aanpakt geeft de ander het frisse karretje aan. De KNWU heeft daar ook mensen voor maar zoals veel lotgenoten vindt Puck het prettig wanneer ze de nieuwe, schone fiets van haar vader krijgt.

In het mountainbiken gaat het er anders aan toe. Je mag niet van fiets wisselen. Als je lek rijdt – hopelijk niet ver weg van de materiaalpost want dan kun je  naar een topklassering fluiten – moet er dus een ander wiel ingezet worden. In een zo rap mogelijk tempo. ‘Dat zijn dus andere mekaniekers dan in het veldrijden waar een fiets alleen moet worden schoongespoten. Ma staat bij het mountainbiken ook wel eens in de post. Zij geeft dan water aan.’

 

Voeding en doping

De Texelse Denise Betsema was vorig seizoen de revelatie in het internationale veldrijden. De moeder van twee jonge kinderen reeg de zeges aaneen. Tot ze betrapt werd op een vorm van verboden anabole steroïden. Ze werd geschorst en maakte recent na zes maanden haar rentree in het peloton. Betsema bepleitte onschuldig te zijn, haar verweer luidde dat het een vervuild voedingssupplement moet zijn geweest. Ze vierde haar come-back met een tweede plaats in de Kasteelcross Zonnebeke, maar kon bondscoach Gerben de Knegt niet vermurwen om haar in de WK-ploeg op te nemen.

Junior Pieterse is zich bewust van de ‘gevaren’ van topsport. Ze zegt al verschillende keren een dopingcontrole te hebben gehad. De Amersfoortse scholiere heeft op haar telefoon een speciale app waarmee ze snel kan checken of iets een verboden stof bevat. ‘Als niet kunt slapen omdat je verkouden bent en je wilt iets hebben voor je neus, moet je toch weten wat er inzit. Of dat is toegestaan.’

Speciale voeding krijgt ze thuis niet. ‘Van huis uit eten we al heel gezond en het is wel lekker dat je die basis hebt.’ Vrolijk: ‘Maar als ik bij iemand ben en ik heb de volgende dag een belangrijke wedstrijd, dan ga ik wel eerder weg maar graai ik net zo hard in de bak met M&M’s. Je weet niet of het van invloed is op je presteren, je weet niet of het wat uitmaakt als je iets niet had gegeten. Ik eet veel pasta en vind dat ook nog eens heel lekker. Ook veel fruit en brood. Het is niet zo dat je moet controleren op wat in normale voeding zit, eerder gaat het dan om herstelshakes. Die kun je beter niet vanuit China laten importeren van een beetje schimmige site.’

 

Programma WK veldrijden, 1 en 2 februari in Dübendorf.

Zaterdag: 11.00 uur junior-vrouwen (onder 19) met Puck Pieterse uit Amersfoort; 13 uur belofte-mannen (onder 23) met Kyle Agterberg uit Maartensdijk; 15 uur elitevrouwen met Geerte Hoeke uit Maarn.

Zondag: 11.00 uur junior-mannen (onder 19); 13.00 uur belofte-vrouwen (onder 23); 15 uur elitemannen met Lars van der Haar uit Woudenberg.