Familiegevoel bij softbalontmoeting tussen Quick Amersfoort en UVV

Honkbal/Softbal Ted Vermeulen

Een sportieve confrontatie tussen Amersfoort en Utrecht leidt vaak tot spektakel. In het softbal is dat niet anders. Quick-UVV was afgelopen weekend een fraai affiche tussen twee vrouwenteams, met een Amersfoortse coach die haar sporen in het Utrechtse heeft. Beide ploegen wisten een krachtmeting in hun voordeel te beslechten.

De inwoners van Amersfoort weten de weg naar het prachtige sportpark aan de Dorresteinsesteeg weer te vinden. Na een aantal mindere jaren viel er de afgelopen tijd genoeg te vieren. De voetballers werden kampioen van de zondag derde klasse, de softbalmannen landskampioen, de honkbalmannen promoveerden naar het hoogste niveau en de softbalvrouwen naar de Silver League van de KNBSB, het tweede niveau in Nederland.

‘Vroeger was het hier veel drukker, met name bij de honkbalmannen. Toen was het koffiemerk Smit-Dorlas onze hoofdsponsor en dat bedrijf stopte zo’n 200.000 gulden in de club. En soms, als het nodig was, nog wel iets extra,’zegt Quick’er Josse Joseman. ‘Al moet ik eerlijk bekennen dat het bij het softbal wel meeviel. De mannen spelen al jarenlang in de top een belangrijke rol en wonnen in 2016 de Europa Cup 2 en de vrouwen promoveerden in drie jaar tijd van de tweede klasse naar de Silver League.’

Hoewel softbal net als honkbal vooral in de regio rond Haarlem floreert is in de Silver League de provincie Utrecht flink vertegenwoordigd. Het Utrechtse UVV en het Biltse Centrals degradeerden een aantal jaren geleden uit de Golden League en spelen nu met wisselend succes een treetje lager. Dit seizoen spelen dus drie teams uit de provincie Utrecht op het tweede niveau van Nederland.

UVV. Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

 

Onderhands

Eerst even in het kort de belangrijkste verschillen tussen honk- en softbal. De wedstrijdbal bij softbal is aanzienlijk groter. Bij honkbal wordt de bal bij voorkeur bovenhands geworpen, bij softbal moet dat onderhands worden gedaan. Daarnaast is het speelveld bij softbal kleiner. De afstand tussen de honken bedraagt 18,30 meter, terwijl dat bij honkbal 27,50 is. Verder staat de werper (pitcher) bij softbal gelijkvloers met de slagman/vrouw, terwijl de picher zich bij honkbal op de werpheuvel bevindt. De spelregels zijn nagenoeg hetzelfde.

Hoewel softbal in Nederland niet een hele grote sport is speelt de nationale vrouwenploeg een danig woordje mee op het wereldtoneel. De nationale ploeg is samengesteld uit de beste speelsters uit de Nederlandse en Antilliaanse competitie en neemt onder de naam The Kingdom of the Netherlands van 2-12 augustus deel aan het wereldkampioenschap in Japan. Eva Voortman uit De Bilt, die tegenwoordig in de Japanse profcompetitie speelt, is de enige vertegenwoordster uit de provincie Utrecht.

In de softbalcompetitie worden op een middag twee wedstrijden tegen dezelfde tegenstander gespeeld. Dit is mogelijk omdat een wedstrijd slechts zeven innings duurt. Bij honkbal is dat negen innings. De tribunes achter ‘de plaat’ zijn vol, met name bezet door vrienden en familieleden. Het geeft aan dat softbal net als honkbal een familiesport is. Koeltassen met allerlei proviand en drank gaan voortdurend de rijen langs. De supporters van Quick en UVV zitten gezellig naast elkaar en eten gezamenlijk van het aangeboden voedsel. Alle toeschouwers zijn kenners die de scheidrechters luidkeels laten weten, wanneer zij naar hun mening een foutieve beoordeling doen. Dit in tegenstelling tot de speelsters van beide teams, die de beoordelingen van de hoofd- en veldscheidsrechter uitermate correct zonder mekkeren accepteren.

 

Luidruchtig

Sanne Bolhuis is hoofdcoach van de softbalvrouwen bij Quick. Ricardo Bryson die al jaren bij het team betrokken is, assisteert haar. Bolhuis was zelf jaren actief als speelster bij UVV. Ze speelde in de hoofdklasse (thans Golden League red.) met een aantal vrouwen die in de huidige Quick-selectie spelen. Bolhuis coacht met verve. Moet haar team verdedigen dan moedigt zij de pitcher voortdurend zeer luidruchtig aan. Zelfs bij een slechte worp klinkt het ‘good pitch, Puckie, good pitch’. Wanneer haar team aan slag is, fungeert Bolhuis bij het derde honk als een waakhond over haar loopsters. ‘Go, go, go’ klinkt het als het de thuisplaat haalbaar lijkt te zijn en ‘no, no, no’, als een loop te riskant is.

 

Sanne Bolhuis. Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

Bolhuis over de derby tussen Quick en UVV: ‘Er is altijd een gezonde spanning vanuit mijn kant en ook bij mijn oude teamgenoten bij UVV.  Ik draag UVV nog steeds een warm hart toe, in de winter geef ik nog steeds trainingen aan de Utrechtse jeugd. Momenteel kan ik me meer vinden in de visie van Quick als vereniging. Er is duidelijk een groeiambitie door jeugd uit de regio naar zich toe te trekken. Vandaar dat ik nu ook op mijn plek zit bij Quick.’

 

Bol van de spanning

De eerste wedstrijd eindigde uitermate spectaculair. In de zevende inning leidt UVV met 2-5, maar Quick weet door goed slag- en loopwerk de wedstrijd in extremis met 6-5 naar zich toe te trekken.

De tweede wedstrijd staat in de eerste zes innings ook bol van de spanning. Quick verzuimt de wedstrijd te winnen. Scoringskansen met drie speelsters op de honken en nul ‘uit‘ worden niet verzilverd. UVV scoort er in de laatste slagbeurt op los: 2-13. Bolhuis: ‘Ik ben zeker tevreden met het resultaat. We wilden er eentje winnen en dat is gelukt. Daarna hebben we de tweede partij lang meegedraaid en zelfs kansen gehad om ook die te pakken, maar helaas merk je dan dat wij een pitcher te kort komen om het af te maken. De doelstelling is om mee te draaien in de middenmoot met een knipoog naar het linkerrijtje.’

Door deze resultaten klimt UVV naar de zesde plek in de Silver League en Quick naar de achtste. Het Biltse Centrals staat zevende. Zaterdag 19 mei staat de derby Centrals-Quick op het programma. De eerste wedstrijd begint om 14.00 uur aan de Voordorpsedijk en de eerste worp voor de tweede wedstrijd staat om 16.10 uur gepland.