De favorieten van de Renswoude Horse Trials

Paardensport Peter de Jong

Op de Coral Estate Renswoude Horse Trials zijn verschillende favorieten aan het evenement begonnen. De Young Riders heeft als favoriet Janneke Boonzaaijer, rijdster uit Renswoude. Olympiër Tim Lips heeft goede kaarten in handen en ook internationale ster Sandra Auffarth verscheen aan de start. Hoe staan zij er op de laatste dag voor?

Janneke Boonzaaijer

Bij de Young Riders startte thuisrijdster Janneke Boonzaaijer als favoriet. Vorig jaar was ze Nederlands kampioene eventing geworden en hoopte dat dit jaar te prolongeren. Na de goed verlopen dressuur stond ze derde en was vast van plan op de cross country een goed resultaat te boeken. Alles leek goed te gaan tot aan het eind.

Toen liep haar paard tegen een weigering en 20 strafpunten op. Janneke was teleurgesteld. ‘Een stomme fout. Ik denk dat mijn paard moe was. Ik hield al een beetje in om bij het galopperen. Ineens liep hij om de hindernis heen. We begrepen elkaar niet goed. Ik voelde het gewoon niet aankomen.’

Janneke Boonzaaijer. Foto: Jan Kruijdenberg

 

Janneke, dochter van de organisator Gert Boonzaaijer, is altijd bezig met paarden. Ze begon op haar zesde en is nu 20. Doordeweeks geeft ze les en leidt ze paarden op om wedstrijden te kunnen rijden.

Ze rijdt sinds tweeënhalf jaar op Campbell. ‘In het begin was de merrie nog best wel stout, een beetje chagrijnig in de stal. Maar nu heb ik een heel goede klik met haar. Dit jaar hoop ik naar het EK te mogen van het Nederlands team. En ik hoop ook een driester te kunnen rijden zodat ik volgend jaar misschien Nations Cup kan rijden. En het uiteindelijke doel is Tokio. De Olympische Spelen. Maar dat is pas over drie jaar, dat zien we dan wel.’

Het parcours heeft ze van tevoren niet gereden, hoewel het haar thuisbaan is. ‘Dat maakt niet zoveel uit. Op de wedstrijd staat er pas echt druk op, dan moet het gaan gebeuren. En voor de duidelijkheid, de hindernissen van deze wedstrijd staan hier pas sinds kort. Voor mijn paard is het juist vreemd om ineens al die hindernissen te zien.

Elke dag houdt ze Campbell in de gaten. ‘ Hij kan niet praten. Je moet goed kijken hoe het met hem gaat, of hij het warm heeft of een blessure heeft. Het belang van het paard staat bij mij altijd voorop. We rijden een wedstrijd of acht per jaar. Eventing is een zware sport. Ik heb Campbell na de wedstrijd flink geijsd, zodat hij en met name zijn pezen worden afgekoeld.

Met nog het springen te gaan staat Janneke vijfde.

 

Tim Lips

Bayro met verzorgster Emma. Foto: Jimi B. Goode

Een andere favoriet voor een titel was Olympiër Tim Lips. Met zijn Olympische paard Bayro stond hij na twee afstanden bovenaan. De cross van zaterdag liep uit op een teleurstelling. Door een weigering op de zevende hindernis duikelden paard en ruiter naar de 21e plaats. Maar Tim Lips is niet voor één gat te vangen. Hij had nog een troef in handen met Vakarlos en daarmee werd hij verdienstelijk achtste.

Bayro keek niet al te vrolijk. Zijn Franse verzorger Emma: ‘Ik voer hem 5 keer per dag, 3 keer met muesli en twee keer hooi. En hij drinkt 15 liter per dag. Na de cross ijs ik vooral zijn benen, de pezen hebben het zwaar op de cross. Qua training galoppeert Tim een keer per 4 dagen met Bayro en krijgt hij spring- en dressuurles.

Bayro rijdt vier driesterrenwedstrijden per jaar, meer niet, want eventing is een zware sport en we zijn zuinig op het paard. Ikzelf rijd dit jaar even niet. Vorig jaar is mijn paard verkocht en ik maak nu mijn nieuwe paard klaar om in de toekomst wedstrijden te kunnen rijden.

 

Sandra Auffarth

Op de Coral Estate Horse trials rijdt ook een bekende international; de Duitse Sandra Auffarth. Van de 125 eventing starts, waaronder ook grote wedstrijden, kwam ze maar liefst 22 keer als winnaar over de meet.

Zo werd ze op de Olympische Spelen van Londen eerste met het team en won individueel brons. In 2014 werd ze wereldkampioen individueel en met het team en een jaar later won ze individueel zilver en goud met het team op de EK. Ze is negende geworden met haar succespaard Opgun Louvo. Ze rijdt mee in de tweester.

‘Deze wedstrijd is een training voor de Duitse kampioenschappen over twee weken. Ik reed ook niet zo snel, ik heb ook tijdstraf gekregen. Ik ben full prof. Het geheim van ons succes? Opgun en ik zijn samen opgegroeid en hebben een goeie relatie, we rijden nu tien jaar samen.

 

Wedstrijdleider Kamphuis heeft na de vierde dag drie gele kaarten uitgedeeld. Een voor dangerous driving, een voor te veel weigeringen in de wedstrijd en een voor abuse of horse. Een normale oogst, geen bijzonderheden. ‘Het is verder tot nu toe een prima cross geweest, bouwer Boonzaaijer weet precies hoe je een goed parcours moet aanleggen.’