Favorieten winnen NK IJsklimmen in Utrecht

Extreme sporten Redactie

Op 14 december vond bij Sportcentrum Olympos het Petzl NK IJsklimmen 2019 plaats op de drytoolwand van klimmuur Kalymnos. Het betrof een Open NK, waardoor ook buitenlandse ijsklimmers konden deelnemen en meedingen naar de titel. Twee Nederlanders wisten echter te winnen: favorieten Marianne van der Steen en Dennis van Hoek hebben hun nationale ijsklimtitel in Utrecht geprolongeerd.

De acht finaleplaatsen bij de vrouwen waren al bekend voor de kwalificaties; daar deden namelijk ook maar acht vrouwen aan mee. Bij de mannen was het iets spannender: van de zeventien deelnemers moesten er negen afvallen.

Tijdens de finale werd bij de vrouwen veel van hun ijsklimtechniek gevraagd in een listige route met een vrij snelle cruxpas. Na een ijsblok volgt een verre pas naar een module die door Aniek Lith, Line van den Berg en Marianne van der Steen goed werd genomen. Lith moest zich als eerste gewonnen geven aan het dak, gevolgd door Van den Berg die halverwege het dak kwam. Van der Steen bewoog soepel door het lastige dak. Bij de laatste pas liet haar ijsbijl haar in de steek en viel naar beneden, waardoor ze de top net niet wist te behalen. Het leverde haar wel een gouden medaille op.

De finaleroute bij de mannen had een wat minder duidelijke crux, maar was over het geheel genomen zeer technisch. Favorieten Dennis van Hoek, Tom Phillips en Gabriël Bijleveld behielden hun positie door het verst richting en in het dak te klimmen. Van Hoek wist iets verder in de route te komen, en Philips sloeg op zijn beurt zijn ijsbijl in het hout, waar deze op een greep had gemoeten. Het was een spannende nek-aan-nekrace die voor Van Hoek resulteerde in een gouden medaille. Philips moest genoegen nemen met zilver en Bijleveld pakte het brons.