FC de complimenten, PSV de punten

Voetbal Ton de Ruiter

Twee keer dit seizoen hebben we genoten van het veldspel van FC Utrecht tegen PSV. De cijfers die daarbij horen: nul punten, 1 doelpunt voor en 10 tegen. Op 24 september 2017, Erik ten Hag is dan nog de trainer, moet de FC in stadion Galgenwaard halverwege met 3-1 voor staan, zaterdag in Eindhoven is het niet anders. Sander van de Streek schiet bij de eerste grote kans in vrije positie tegen Jeroen Zoet aan en mikt later centimeters naast.

Mark van der Maarel raakt de binnenkant van de paal. De ploeg van Jean-Paul de Jong voetbalt beter dan de lijstaanvoerder, heeft meer balbezit, krijgt de beste kansen en wordt na afloop door de kenners (‘Smullen’, zegt voormalig international en tv-analist Ronald de Boer) overladen met complimenten.

In september krijgt het team van aanvoerder Willem Jansen in eigen huis uiteindelijk met 7-1 klop. In de return is na 22 minuten duidelijk dat de ‘serie van acht’ eindigt, het is dan 3 maart 2018. Na vier gelijke spelen en vier overwinningen verliest Jean-Paul de Jong in zijn negende wedstrijd als hoofdtrainer van FC Utrecht uiteindelijk met 3-0, het is de eerste nederlaag in 2018.

Het moet natuurlijk een keer gebeuren en dan liever tegen PSV dan tegen een concurrent voor Europees voetbal of een laagvlieger in de Eredivisie. Voetbal International schrijft in zijn voorbeschouwing dat FC Utrecht zich op basis van de historie de reis naar Eindhoven beter kan besparen; in de competitie lukt het al 38 jaar niet om daar te winnen.

Wil je die zwarte bladzijde omslaan dan moet het een keer mee zitten. Zoals op 25 januari 1980 bij de enige winst als PSV-doelman Quintes van der Meulen zich verkijkt op een corner van Frans Adelaar en Gerard van der Lem de winnende binnen kopt. Of nog verder terug in de historie (mei 1958) bij de eerste zege van DOS in Eindhoven waarbij PSV-internationaal Roel Wiersema de winnende in eigen doel schiet.

Die schlemielige rol is nu voor Ramon Leeuwin. Een ongevaarlijk voorzetje van de niet juichende Bart Ramselaar dwarrelt via het dijbeen van de verdediger in het doel. De omhaal van Luuk de Jong is prachtig maar je moet er het nodige geluk bij hebben. Jeroen Zoet houdt met kunst en vliegwerk en de hulp van de paal zijn doel schoon. Via de counter komt PSV in de tweede helft op 3-0. Sean Klaiber staat aan de basis van de Utrechtse kansen in de openingsfase, maar laat zich bij dit doelpunt wel heel simpel opzij zetten.

Wij de complimenten, zij de punten. Het is meerdere tegenstanders van PSV dit seizoen overkomen. Een troost voor FC Utrecht is dat de opgaande lijn is doorgetrokken, dat de vierde plaats behouden is en dat vol vertrouwen kan worden uitgekeken naar het duel met belager Vitesse zondag 11 maart.