FC Utrecht als tussenstation voor een wereldreis

Voetbal Ton de Ruiter

Fox Sports doet bij het 60-jarige bestaan van de eredivisie een poging het beste elftal in de geschiedenis samen te stellen. Het strandt op het fanatisme van de fans van Feyenoord, die massaal stemmen op genomineerden van de Rotterdamse club. Eddy Pieters Graafland verslaat onder de lat Edwin van der Sar, Benny Wijnstekers is een betere rechtsback dan Ruud Krol.

Het zijn de worstelingen waar de sportredactie van het zelfstandige Utrechts Nieuwsblad tegen aanloopt bij de samenstelling van het Utrechts voetbalelftal van de 20e eeuw. De hele gemeentelijke reinigingsdienst brengt zijn stem uit op hun collega en voormalig FC-verdediger Herman Verrips.

Voetbal  International zoekt bij het jubileum de beste buitenlandse voetballer per club. Twaalf spelers van FC Utrecht zijn daarvoor door de redactie geselecteerd uit de circa 85 in het buitenland geboren werknemers van de club. De verdedigers Stijn Vreven (België) en David di Tommaso (Frankrijk), de middenvelders John Steen Olsen (Denemarken), Michael Silberbauer (Denemarken), Lucian Sanmartean (Roemenië) en Stefaan Tanghe (België), de aanvallers Marc-Antoine Fortuné (Frankrijk), Igor Gluscevic (Montenegro), Sebastien Haller (Frankrijk), Didier Martel (Frankrijk), Dries Mertens (België) en Wlodi Smolarek.

Steen Olsen is de enige speler uit de beginjaren. Hoe kom je uit het buitenland in de eerste dertig  jaar van de eredivisie bij DOS, Elinkwijk en FC Utrecht? Clubs speuren niet naar talent bij de buren en zeker niet over de grens.

De eerste buitenlandse voetballers bij DOS zijn vluchtelingen. George Liptak, Janos Hanek en Miklos Dacsev zijn spelers van het Hongaarse jeugdelftal. Het team is in West-Europa tijdens de Russische inval in 1956 en de spelers besluiten niet terug te keren. Barni Liebhaber vlucht in 1968 uit Hongarije, waar hij met Vasas twee keer landskampioen is geweest. Bij zijn zwerftocht door Europa komt de aanvaller in 1974/1975 acht wedstrijden uit voor FC Utrecht zonder te overtuigen en zonder te scoren.

Joegoslaven profiteren van het feit dat hun land minder gesloten is dan de buurlanden achter het IJzeren Gordijn en pakken massaal de kans op een beter bestaan. Jovan Curcic is de eerste buitenlander met een contract bij Elinkwijk. In het laatste seizoen van de Zuilenaren in de …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los