FC Utrecht bekert moeizaam verder

Voetbal Hans van Echtelt

Het had weinig gescheeld of FC Utrecht zou de volgende bekerronde niet hebben gehaald. Een mistige avond in Eindhoven dreigde in een afgang te eindigen tegen de laag geklasseerde club uit de Keuken Kampioen Divisie. Maar in de verlenging fungeerde invaller Jean-Christophe Bahebeck als reddende engel zodat een reeks strafschoppen ontlopen kon worden. Mogelijk zou dat zeker tegen de PSV-huurling geen gunstige afloop hebben gekend.

In een avond vol sportieve ellende paste ook de zware knieblessure van aanvoerder Willem Jansen die hem mogelijk langdurig uit de roulatie zal houden. Ook het aantal vaak onnodige gele kaarten was karakteristiek voor de manier waarop FC Utrecht deze belangrijke bekerwedstrijd aanpakte. En omdat de nieuwe doelman Jeroen Zoet ook nog in de malaise deelde, kan het een klein wonder heten dat FC Utrecht nog steeds mag doorbekeren. De komende opponent heet Go Ahead of IJsselmeervogels, die morgen tegen elkaar uit zullen komen.

Na afloop van de wedstrijd van Utrecht was er behalve de nipte zege ook nog een ander positief punt te noteren. De bemoedigende invalbeurt van Kistoffer Peterson bracht de talrijk meegereisde FC-supporters toch nog tot een ovatie in de richting van de teruggekeerde Zweed die slechts een keer op het trainingsveld had gestaan na zijn snelle transfer. Zijn onbevangen aanvallende acties geven de supporters de hoop dat hij van toegevoegde waarde zal zijn in de rest van het seizoen.

De vraag blijft hoe het komt dat FC Utrecht nog steeds niet structureel tot een aanvaardbaar niveau komt ondanks de kwaliteitsinjectie in de huidige selectie. De ploeg kan momenteel van iedereen winnen maar zeker ook van elke opponent verliezen zodat ook de komende thuiswedstrijd aanstaande vrijdag tegen het laag geklasseerde ADO niet vol zelfvertrouwen tegemoetgezien kan worden. Maar volgens trainer John van den Brom zal zijn ploeg dan ‘een totaal ander gezicht laten zien’. We wachten af.