FC Utrecht bekert verder maar na rust moeizaam

Voetbal Hans van Echtelt

Hoe was het mogelijk dat FC Utrecht in Dordrecht toch nog in de problemen kwam? De ploeg die comfortabel leidde bij de rust, kwam bijna nog in grote problemen toen Dordrecht de 3-3 leek te scoren, maar scheidsrechter Martijn Vos keurde de treffer wegens buitenspel af. Daarna stelde Sander van der Streek orde op zaken, met Bart Ramselaar als uitblinker, door de 2-4 in de bovenhoek te krullen.

Maar de meeste aandacht ging uit naar Thijmen Nijhuis die voor de wedstrijd te horen kreeg dat hij voorlopig eerste doelman bij FC Utrecht zal zijn en dus Maarten Paes naar het tweede plan heeft verwezen. Het werd geen veelbelovende start. Bij beide treffers ging Nijhuis opzichtig in de fout. ‘Dat zijn dure leermomenten voor mij, tegen Heracles moet ik er zondag weer staan’ zo verwoordde hij zijn optreden na afloop. Ook voor Willem Jansen werd het een bijzondere avond. Hij droeg weer de aanvoerdersband bij de aftrap na een langdurige absentie maar liet zich na rust vervangen toen hij conditionele problemen kreeg. ‘Maar ik ben blij en opgelucht dat ik het zeventig minuten kon volhouden.’ Duidelijk werd dat Willem nog ritme mist voor een volledige wedstrijd.

Het bekertoernooi dat vanavond dus begon met het duel tegen Dordrecht, kende in het verleden zowel hoogtepunten als diepe dalen voor FC Utrecht. Drie keer met de KNVBV-beker mogen pronken, dat zullen de supporters nooit meer vergeten. In totaal wist de FC zes finaleplaatsen te bereiken waarvan er dus drie werden verloren. Maar evenzeer hebben trouwe fans een trauma opgelopen toen hun favoriete club drie keer werd uitgeschakeld door een amateurclub. Dat beurde tegen TOPO Oss, de amateurs van Feyenoord en niet te vergeten tegen Noordwijk toen ene Patrick Scheurwater met zijn treffers als scherprechter fungeerde en daarmee ook het voortijdige vertrek van Ronald Spelbos inleidde hetgeen enkele weken later zijn beslag kreeg.

FC Utrecht heeft in een bekertoernooi ook drie keer de dubbele cijfers bereikt namelijk tegen Veendam (10-0), stadgenoot Elinkwijk (10-0) en DOS Kampen (10-1), met vijf goals van Erik Willaarts. Verser in het geheugen ligt nog de halve finale tegen de amateurs van VVSB waarin FC Utrecht, zij het met enige moeite, de eindstrijd veilig stelde.

 

Elia kampte met corona

Dat Eljero Elia nu pas aan zijn eerste basisplek toekwam in Dordrecht blijkt alles te maken te hebben met corona. De nieuwe aankoop van FC Utrecht kampte twee weken met besmetting en had bovendien te maken met de ernstige ziekte van dochtertje die zelfs op de intensive care heeft gelegen. De zaakwaarnemer van Elia, die gisteravond een uitstekende eerste helft speelde, vond het in een persverklaring noodzakelijk om deze uitleg te geven nadat trainer John van den Brom in de media had gezegd: ‘Ik heb nog niet de Elia gezien met wie ik bekend was’.