FC Utrecht flitsend uit de startblokken

Voetbal Hans van Echtelt

Het was in enkele opzichten een flitsende start van FC Utrecht in het nieuwe seizoen. Enerzijds omdat Adam Maher al binnen anderhalve minuut de 1-0 op het scorebord zette met een magnifieke vrije trap. Anderzijds omdat de ploeg die snelle score uiteindelijk uitbouwde naar een overtuigende 4-0-zege waardoor de formatie van trainer René Hake met een trots gevoel naar de ranglijst kan kijken.

Met name het spel in de eerste helft deed het massaal opgekomen publiek in Galgenwaard deugd. Weliswaar stond er bij het rustsignaal van scheidsrechter Martin van den Kerkhof slechts 1-0 op het scorebord maar dat was geen juiste afspiegeling van de veldverhoudingen. Met name Gyrano Kerk verzuimde om enkele riante kansen te verzilveren. En een buitenspelgoal van Adrian Dalmau leidde evenmin naar een hogere score.

 

Regie

In de tweede helft begon de thuisclub aarzelend waardoor Sparta tijdelijk de regie kon overnemen zonder dat de Rotterdamse dreiging al te zeer pijn kon doen. Toen FC Utrecht weer tactisch orde op zaken had gesteld, was er geen vuiltje meer aan de lucht. Mark van der Maarel, in de ploeg als centrale verdediger na het wegvallen van Tommy St Jago, kopte de 2-0 binnen hetgeen hem de uitverkiezing tot man-of-the-match opleverde. Eigenlijk zou Maher die titel hebben verdiend, hij was de absolute uitblinker.

De score werd uiteindelijk via de ingevallen Griekse spits Anastasios Douvikas en Simon Gustafson naar 4-0 getild hetgeen trainer Hake deugd gedaan had. ‘Ik heb vooral genoten van de eerste helft, toen hebben we echt goed gevoetbald. En vlak na rust hebben we even gezocht naar het juiste concept toen Sparta wat anders ging spelen. Maar ook die periode zijn we goed doorgekomen.’

 

De komende uitwedstrijd tegen FC Groningen zal komende zaterdag moeten uitwijzen hoeveel deze sterke openingswedstrijd aan zelfvertrouwen bij FC Utrecht te weeg heeft gebracht.