FC Utrecht gaat naar De Kuip

Voetbal Hans van Echtelt

Hoe groot kan het contrast zijn tussen twee wedstrijden binnen enkele dagen. FC Utrecht gaat machteloos onderuit bij laagvlieger RKC. En daarna de imponerende prestatie tegen Ajax dat met 2-0 werd ontmanteld met een plek in de bekerfinale als beloning. In een kolkend Galgenwaard was de euforie groot, behalve bij Sean Klaiber die in de slotfase tegen een gele kaart opliep en daardoor het sluitstuk in De Kuip zal moeten missen. In tranen verliet hij het strijdperk.

Dat FC Utrecht uitgerekend tegen Ajax veelal boven zichzelf uitstijgt, was bekend bij de fans. Maar dat juist onder de huidige omstandigheden zo’n heldendaad mogelijk zou zijn, leek minder waarschijnlijk, na povere vertoningen tegen FC Twente en RKC. De achterban morde en er was maandag zelfs een groepsgesprek nodig met trainer John van den Brom en een deel van de selectie, om de rijen tijdig te sluiten. Maar zie, de geschiedenis herhaalde zich. Zoals vaker eerder in een halve finale van de bekerstrijd ontpopte FC Utrecht zich ook nu weer als een ware cupfighter.

Toen scheidsrechter Bjorn Huipers om kwart voor negen het beginsignaal gaf, bleek het strijdplan duidelijk, FC Utrecht zou het voorbeeld van AZ gaan volgen door de Amsterdamse opponent veelvuldig het balbezit te gunnen. Maar daarnaast zou het team met vlijmscherpe counters proberen de kwetsbare Ajax-defensie pijn te doen. Dat geschiedde keer op keer en binnen de kortste keren ontsnapte André Onana aan een treffer. Die viel uiteindelijk toch, nu uit een doeltreffende kopbal van Sander van de Streek.

Eigenlijk was het daarna wachten op de definitieve knock-out voor de Amsterdammers die zich duidelijk geen raad wisten met de vastberaden verdedigers aan Utrechtse zijde. Een strafschop zou uiteindelijk tot de 2-0 leiden, onberispelijk benut door aanvoerder Simon Gustafson die eerder kansen op een doelpunt nog had laten liggen. Daarna kon het uitpuilende Galgenwaard zich uitleven in strijdliederen en massale juichkreten, want de bekerfinale kwam niet meer in gevaar.