FC Utrecht in kwetsbare fase

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht heeft in De Kuip geen punten kunnen scoren. De ploeg van trainer/coach Jean-Paul de Jong verloor met 3-1 van een sterker Feyenoord. De Rotterdammers hebben in de strijd om plek vier afstand genomen van de club uit Utrecht. De Jong concludeerde achteraf 'we krijgen de doelpunten te makkelijk tegen.'

Met twee punten uit de laatste vier wedstrijden is het geen moeilijke conclusie dat FC Utrecht zich in een kwetsbare fase bevindt. Negen tegengoals in de laatste drie wedstrijden duiden niet op defensieve stabiliteit. En ook in offensief opzicht worden geen potten gebroken, zeker niet in De Kuip tegen Feyenoord. Uiteindelijk scoorde Cyriel Dessers nog een buitenspelgoal die toch werd goedgekeurd. Maar afgezien van een goede fase in de eerste helft met drie scoringskansen, was het allemaal weinig dynamisch wat de formatie van Jean Paul de Jong op de grasmat legde.

De vierde plek is nu uit zicht verdwenen, de nacompetitie is onontkoombaar geworden. Er staan nog drie potjes op het programma, tegen FC Groningen (komende donderdag), Heracles uit en VVV thuis. Daarin zal de basis gelegd moeten worden voor een portie zelfvertrouwen, hard nodig om de nacompetitie met vertrouwen tegemoet te zien. Tegen Feyenoord ontbrak volgens de kenners uit Vak P te vaak de pure wil om te winnen, het veldspel oogde veelal stroperig zodat Feyenoord comfortabel de vijfde overwinning op rij kon boeken. En zich in alle rust kan gaan voorbereiden op de bekerfinale tegen AZ.

Vorig seizoen bleek FC Utrecht in het extraatje van het seizoen veruit favoriet, die rol is voor de Domstedelijke formatie nu zeker niet weggelegd. Maar spelers als Yassin Ayoub en Zakaria Labyad die ook vrijwel zeker vertrekt, zullen met hun eergevoel de afscheidsduels toch met verve willen spelen. Het niveau van de subtoppers in de eredivisie is niet zodanig imponerend dat FC Utrecht – ondanks de mindere vorm van het moment – zich kansloos hoeft te wanen. Maar dan zal er beter gepresteerd moeten worden in in de huidige kwetsbare fase het geval is. We wachten het in spanning af.