FC Utrecht is snel klaar met Fortuna

Voetbal Hans van Echtelt

Een oppermachtig FC Utrecht heeft vanmiddag Fortuna Sittard alle hoeken van Stadion Galgenwaard laten zien. De Utrechters verdeelden het halve dozijn doelpunten netjes over beide helften: 6-0 en rukt op naar plek 4 in de Eredivisie. Verslaggever Hans van Echtelt blikt terug.

Vlak voor de wedstrijd tussen FC Utrecht en Fortuna maakte ik nog een grap tegen mijn collega van het UN/AD. ‘Ooit heb ik als jochie DOS met liefst 8-0 van Fortuna zien winnen, met Cor van der Hart en Jan Notermans bij de Limburgse tegenstander. Ik was toen zestien jaar oud, 20 september 1959. Met Dirk Lammers als topscorer met vijf goals. Zo’n middag zal het vandaag wel niet worden.’

Toch moest ik op Van P herhaaldelijk aan mijn opmerking denken want FC Utrecht kwam erg dicht bij die monsterscore uit 1959. Uiteindelijk werd het 6-0 maar tal van kansen op een hogere uitslag bleven nog onbenut in het natte maar sfeervolle Galgenwaard waar voor het eerst staanplaatsen in gebruik werden genomen op de Bunnik Side. En het was een toepasselijke wedstrijd, zitten was er dit keer niet bij.

FC Utrecht was al binnen een kwartier klaar met dit povere Fortuna, getraind door de Utrechter Sjors Ultee. ‘We hebben de deuren aan alle kanten opengezet voor FC Utrecht,’ was zijn commentaar na afloop. En John van de Brom, zijn Utrechtse collega, was na afloop euforisch. ‘We moeten nog steeds naar boven blijven kijken, de derde wedstrijd binnen acht dagen hebben we goed opgepakt. We hebben de dingen gedaan die we moesten doen.’

De komende periode zal moeten blijken hoe goed de kwaliteit van FC Utrecht momenteel is. Dan wachten immers de wedstrijden tegen Ajax (uit) en AZ (thuis) , twee uitdagingen die duidelijk zullen maken of de huidige vierde plek aan terechte klassering is. Duidelijk is wel dat de ploeg een uitstekende selectie heeft, waarin ook de wisselspelers een belangrijke rol kunnen spelen. De terugkeer van Joris van Overeem is daarbij een duidelijk bewijs dat er genoeg volwaardige spelers zijn.

Mooi was de zesde treffer van de van een langdurige blessure teruggekeerde Simon Makienok, uitbundig bejubeld door teamgenoten en supporters. Maar ook de andere treffers mochten er zijn, waarvan twee gescoord door uitblinker Sander van de Streek. Het feit dat doelman Maarten Paes na 75 (!) minuten zijn eerste schot op doel kreeg te verwerken, mag ook veelzeggend heten over de Utrechtse superioriteit. De doelman deed dat overigens met verve, helemaal passend in een mooie voetbaldemonstratie.