FC Utrecht knijpt handen dicht met drie punten

Voetbal Hans van Echtelt

Een zwaar bestrafte penalty leverde FC Utrecht in Waalwijk zaterdagavond drie punten op in een wedstrijd die geen winnaar verdiende. De thuisclub die voor rust niets had in te brengen tegen de formatie van Hake, draaide de zaken in de tweede helft gedecideerd om. RKC bracht FC Utrecht aan het wankelen en had recht op een gelijkspel op grond van deze ommekeer. In de 97ste minuut werd de wedstrijd met de strafschop beslist: 1-2.

Maar de ingreep van scheidsrechter Sander van der Eijk om een duel rond Gyrano Kerk met een strafschop op te lossen, bracht de beslissing: Sander van der Streek pakte het geschenk met beide handen aan. Dat betekende dat FC Utrecht voor het eerst sinds 2012 weer met winst kon vertrekken uit het Mandemaker Stadion. Meteen na de benutte penalty werd afgefloten zodat ‘Angstgegner’ RKC eindelijk weer eens werd verslagen.

In de rust leek het er niet op dat FC Utrecht nog zo in de problemen zou komen. De ploeg kwam namelijk flitsend uit de startblokken met een pegel van Adam Maher op de paal. De verdiende voorsprong kwam er toch, toen Mimoun Mahid een terug gekopte bal van Said Bakari onderschepte en koelbloedig scoorde. Dezelfde speler verzuimde de 0-2 van dichtbij binnen te tikken zodat RKC in de wedstrijd bleef.

De terugval van FC Utrecht was in de tweede helft even onverwacht als ongelooflijk. RKC veroverde alle tweede ballen en kwam steeds meer dreigend in de buurt van doelman Oelschlägel. De manier waarop Richard van der Venne de 1-1 mocht binnenkoppen, was tekenend. De thuisclub loerde op meer maar kreeg de deksel op de neus toen Ahmed Touba met zijn schoen onbedoeld in die van Gyrano Kerk haakte. Uitgerekend de slechtste man aan Utrechtse zijde werd de omstreden aanleiding van de beslissende 1-2.

Eerder had Kerk verzuimd om de sterke invaller Jeredy Hilterman in stelling te brengen bij een kansrijke situatie. Het paste in het beeld van dit duel.