FC Utrecht knokt zich naar gelijkspel tegen NAC: 2-2

Voetbal Redactie

FC Utrecht heeft een beroerde week afgesloten met een gelijkspel. In de eigen Galgenwaard rolde er in het duel met NAC zondag 29 oktober een remise uit de koker: 2-2. Onder toeziend ook van voormalig aanvaller Sébastien Haller, die deze zomer werd verkocht aan het Duitse Eintracht Frankfurt, was echter van progressie in het spel amper sprake.

Bij AZ werd FC Utrecht zondag 22 oktober nog van de mast gespeeld: 3-0. In het bekertoernooi verging het de formatie van trainer Erik ten Hag evenmin goed af. In Venlo werd woensdag met 3-1 verloren bij FC VVV, zodat de tweede tevens het eindstation werd.

Meer nog dan de verliespartijen gaf de vorm van de ploeg, die in het Europees avontuur en bij de start van het Eredivisieseizoen nog van zich liet spreken, reden tot ongerustheid. En daarin was tegen NAC – getraind door voormalig FC Utrecht-boegbeeld Stijn Vreven – nauwelijks een stijgende lijn te ontdekken.

De thuisploeg was wel beter in de eerste helft. Het startte goed, maar gaandeweg daalde het niveau. Ook omdat NAC zich alleen kort na de aftrap gevaarlijk bij doelman David Jensen liet zien. Het was tenslotte aanvoerder Willem Janssen die in de 19e minuut de score opende: 1-0. Veel plezier had FC Utrecht niet van die voorsprong omdat De Bredanaars via een puntertje van El Allouchi 180 tellen later op 1-1 kwam. Namens FC Utrecht was Cyriel Dessers dicht bij een treffer, maar de voormalige spits van NAC zag zijn inzet op de paal belanden.

Een treffer van Korte direct na rust (1-2) bracht FC Utrecht danig van streek. Het spel werd er niet beter op, totdat Ten Hag ingreep. Dessers en Rico Strieder maakten plaats voor Nick Venema en Mark van de Maarel. Waarna het strijdende FC Utrecht dan toch werd beloond na een fraai uitgevoerde counter via Zakaria Labyad. In de 78e minuut was Venema, een product uit de eigen jeugdopleiding, het laatste station van deze uitbraak: 2-2.

In de amusante slotfase bleef FC Utrecht gaan voor de overwinning, maar onder meer Janssen – die tweemaal de lat raakte met kopballen – was geen geluk beschoren. Ook Venema had nog een keer kunnen scoren. Maar het was NAC dat in de slotminuut nog angstig dicht bij de overwinning was, maar Jensen zag tot zijn opluchting de eigen inzet van Van der Maarel op de paal belanden.

‘Als je de derde wedstrijd van deze week speelt, op zo’n manier op achterstand komt en dan toch de rug weet te rechten, dan moet ik daar de ploeg een compliment voor geven’, aldus Ten Hag na afloop. ‘De 2-2 laat zien welke spirit er in de ploeg zit.’

FC Utrecht speelde de wedstrijd overigens met rouwbanden vanwege het overlijden vrijdag 27 oktober van Hans Kraay sr. op 81-jarige leeftijd. De stoere verdediger, woonachtig in Culemborg, behaalde met DOS – één van de drie fusieclubs waaruit FC Utrecht ontstond – in 1958 op twintigjarige leeftijd het eerste en tot nu toe enige landskampioenschap bij de professionele voetballers.

FC Utrecht, dat op de negende plaats blijft staan in de Eredivisie, gaat zondag 5 november (aanvang 14.30 uur) naar Ajax voor het tiende competitieduel in seizoen 2017/2018.