FC Utrecht laat Heerenveen ontsnappen

Voetbal Hans van Echtelt

Hoeveel kansen moet je krijgen om een wedstrijd te winnen? Die vraag mag gesteld worden na het zien (vanuit de huiskamer) van het duel tussen FC Utrecht en Heerenveen. Liefst tien honderd-procent-mogelijkheden liet de thuisclub in het totaal lege Galgenwaard onbenut en daarom was de 1-1 die na negentig minuten op het scorebord stond, een veel te magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen binnen de lijnen.

Na de veel te snelle openingstreffer van Henk Veerman kon Gyrano Kerk op slag van rust de gelijkmaker op fraaie wijze binnenschieten. Bij de goal van Heerenveen leek doelman Maarten Paes opnieuw niet vrijuit te gaan, zoals dat ook al het geval was bij treffers tegen VVV en RKC. ‘Die is na zijn langdurige blessure nog lang niet op zijn vertrouwde niveau,’ zo reageerde commentator Hans Kraay op deze nieuwe misser van de FC-doelman.

Wat FC Utrecht in de tweede helft  ook probeerde, de Friezen hielden vaak met kunst en vliegwerk, en ook met een portie geluk, stand. Zelfs tegen tien man kon de winnende treffer niet geforceerd worden, invaller Rein Smit van de bezoekers werd na zijn tweede gele kaart weggestuurd. Ook de vijf minuten blessuretijd leverde de zo verdiende winnende treffer niet op, een knal van Mimoun Mahi eindigde op de paal.

Het is zoals een fanatieke FC-supporter na afloop op Facebook liet noteren: ‘Mijn club heeft nu vijf punten uit de eerste drie wedstrijden, maar het hadden er negen moeten zijn.’ En dat is de spijker op de kop.