FC Utrecht legt Ajax in de Arena over de knie

Voetbal Redactie

FC Utrecht heeft zondag 5 november vriend en vijand verrast met een overwinning bij Ajax. In de Arena werd het 1-2 door twee treffers van Zakaria Labyad. Het was sinds februari 2012 dat de formatie Van trainer Erik ten Hag weer eens won in Amsterdam.

En niet onverdiend. FC Utrecht verscheen goed aan de aftrap en al na zes minuten had doelman Onana van de thuisclub het nakijken. Uit een voorzet van Gyrano Kerk raakte Labyad eerst de paal, maar de rebound was eveneens zijn prooi: 0-1. Ajax, dat de laatste vijf competitieduels niet verloor, had alleen vlak voor rust via verdediger Viergever een antwoord: 1-1.

Ajax, dat weliswaar het meeste balbezit had, kwam ook in de 2e helft nauwelijks gevaarlijk voor het doel van David Jensen. Ziyech raakte weliswaar de bovenkant van de lat, maar dat was nadat FC Utrecht op 1-2 stond. Opnieuw Labyad speelde Ajax-verdediger Van de Beek uit en zette in de 84e minuut vervolgens zijn ploeg op 1-2.

‘Met deze overwinning ben ik heel blij’, aldus een gelukkige Ten Hag. ‘Ook de manier waarop we die behaalden, stond mij heel erg aan. We stonden defensief goed en hebben goed vooruit verdedigd. Er was een fase waarin we het even wat moeilijker hadden, maar uiteindelijk hebben we de rug gerecht en hebben we ons onder de druk van Ajax uitgespeeld. Als we dan uiteindelijk ook met de overwinning weggaan, zit hier een heel gelukkige trainer.’

Door dit fraaie resultaat in de elfde speelronde van de Eredivisie stijgt FC Utrecht naar de achtste plaats, met een eenzelfde aantal punten als Excelsior, getraind door de voormalige FC Utrecht-verdediger Mitchell van der Graag. Na een vrij speelweekend vanwege interlandvoetbal komen uitgerekend de Rotterdammers op 19 november naar Galgenwaard. Aanvang 14.30 uur.