FC Utrecht maakt ‘veelbelovende start’ van een topweek

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht was vanmiddag (zondag) in een ijzig koud Abe Lenstra Stadion met 2-3 te sterk voor sc Heerenveen. Een ijzersterke eerste helft bleek een stevig genoeg fundament voor een driepunter in een wedstrijd die tot het einde toe spannend bleef. Journalist Hans van Echtelt blikt terug op de wedstrijden van FC Utrecht.

“Het gaat een topweek worden voor de fans van FC Utrecht: Heerenveen uit gewonnen en nu nog ook de duels tegen Feijenoord (beker) en Ajax op komst. Aanvoerder Willem Jansen verwoordde het na afloop van de 2-4-zege in Friesland als volgt: ‘We beseften het belang van deze wedstrijd, want er komen nu twee cruciale partijen aan waarin we top zullen moeten zijn om op de been te blijven. Maar met deze drie punten op zak kunnen we spreken van een veelbelovende start van deze week.’

De supporters van FC Utrecht die waren meegereisd naar het Abe Lenstra Stadion, zagen een wervelend spelende Domstedelijke formatie in de eerste helft. Bij rust stond er een sensationele 0-3 op het scorebord, te vergelijken met de tussenstand van afgelopen zondag in Galgenwaard tegen Heracles. Ook nu leverde de ploeg van Dick Advocaat een mindere tweede helft af waardoor Heerenveen nog angstig dichtbij een gelijkmaker kwam. Maar bij 2-3 floot scheidsrechter Van de Graaf af zodat de kloof met Heerenveen tot liefst acht punten werd vergroot.

Komende donderdag gaat FC Utrecht dus naar De Kuip om Feijenoord te bestrijden in het bekertoernooi. De ploeg is natuurlijk de absolute Underdog maar gelet op de recente prestaties hoeft het elftal zich niet bij voorbaat uitgebekerd te voelen. Zoals op 4 februari 1918 toen PSV in Eindhoven met 1-3 werd verslagen op een moment dat de Eindhovense ploeg thuis onaantastbaar leek. Maar Haller en Ramselaar waren die avond de smaakmakers en misschien staan Tanane en Kerk ook op in een alles of niets bekerstrijd. En FC Utrecht heeft intussen goaltjesdief Nick Venema ook nog achter de hand.

Komende zondag wacht dan de boeiende confrontatie met Erik ten Haag en zijn manschappen die met liefst 8-0 afrekenden met De Graafschap. Maar statistieken tellen niet wanneer het gaat om de confrontaties tussen FC Utrecht en Ajax. Werd het niet een zege van 6-4 op 11 november 2012 in een knotsgekke wedstrijd waarin de toeschouwers van ene in de andere verbazing vielen. Kortom: we staan van het begin van een voetbalweek waar de FC-fans met gretigheid naar uitkijken, zeker na mooie prestatie in Heerenveen.”