FC Utrecht naar vierde plek

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht heeft zondagavond thuis FC Twente met 3-1 geklopt en is daarmee in 2018 nog altijd ongeslagen. Bovendien neemt de Utrechtse club nu de vierde plaats van de Eredivisie in, na PSV, Ajax en AZ. Feyenoord zakt naar de vijfde plek.

Het werd dus toch nog een mooie avond in Galgenwaard, ondanks de bittere kou. Het leek er in de rust niet op dat de thuisclub zou gaan winnen. FC Utrecht speelde in de eerste helft immers stroperig en slordig zodat FC Twente alle gelegenheid kreeg om het eigen spel te spelen. De openingstreffer kwam niet uit de lucht vallen, een tweede Tukkerse goal zou in die fase zeker tot een mogelijkheid gehoord hebben.

Maar zie, de toevalstreffer van Sean Klaiber vlak voor rust bracht weer wat zelfvertrouwen bij iedereen om ons heen. ‘Zullen we dan toch Feijenoord nog kunnen passeren op de ranglijst,’ was een veel gehoorde opmerking om me heen. En zo geschiedde. FC Utrecht kwam herboren uit de kleedkamer, alsof de ploeg het record van Jean-Paul de Jong gretig wilde veiligstellen. Van het overwicht van Twente bleef niets meer over, het was nu gewoon wachten op een zo welkome FC-overwinning. Toch is de trainer/coach zich er goed van bewust dat FC Utrecht goed is weggekomen in de eerste helft. ‘Als die kans voor open goal erin ging krijg je een hele andere wedstrijd.’

De fraai uitgespeelde derde treffer van Yassin Ayoub, voorafgegaan door een subtiel hakballetje van de weer uitblinkende Sander van der Streek (eindelijk eens tot man of the match uitgeroepen) moest toen nog komen. Vrijwel zeker het mooiste doelpunt dat deze zondag 25 februari op de eredivisievelden te bewonderen viel en wat FC Utrecht betreft, misschien nu al de fraaiste goal die er dit seizoen in Galgenwaard gemaakt zal worden. Al mocht nummer twee, van dezelfde Van der Streek, na een al even geniaal hakballetje van Cyriel Dessers, er natuurlijk ook zijn.

Zo hadden we na afloop gelukkig onze kou helemaal vergeten toen we ‘onze versie’ van Sweet Caroline meezongen bij de ereronde van de spelers. Inderdaad kwam het verwachtingspatroon van de rust uit, FC Utrecht is Feyenoord op de ranglijst gepasseerd. En onze luid toegezongen trainer heeft het record van Ton du Chatinier afgepakt via een reeks van liefst acht ongeslagen wedstrijden.