FC Utrecht ontsnapt aan blamage op Woudestein

Voetbal Hans van Echtelt

Het zag er aanvankelijk naar uit dat FC Utrecht op Woudestein een ontluisterende avond tegemoet zou gaan. Binnen acht minuten met 2-0 achter tegen Excelsior, toch bepaald geen hoogvlieger in de eredivisie. Journalist Hans van Echtelt blikt terug op de wedstrijden van FC Utrecht.

Na de 2-0 volgde de 3-0 via een Rotterdamse strafschop en leek de wedstrijd op een regelrechte blamage uit te draaien voor de formatie van Dick Advocaat. Die had vooraf nog wel verklaard dat hij ‘volop vertrouwen had in de defensieve weerbaarheid van zijn ploeg’.

Nou, dat pakte dus totaal anders uit dan de Kleine Generaal had voorspeld. ‘Maar we begonnen juist heel goed en hadden binnen een paar minuten kansen op een voorsprong laten liggen,’ zo verklaarde Advocaat na afloop. Ook probeerde hij met een grapje te verdedigen dat hij goalgetter Nick Venema niet in de basis had laten beginnen. ‘Nu duurde het na rust beduidend langer dan tegen De Graafschap dat hij een bal binnen had geschoten,’ zo probeerde hij zich uit de netelige situatie te redden.

Voor menige supporter is het een raadsel waarom Nick Venema zo voorzichtig wordt gebracht. Soms moet ik denken aan een beroemde uitspraak van Milko Djurovski van FC Groningen die vaak niet in de basis mocht beginnen en dan zei: ‘de trainer wilde vandaag zeker niet winnen.’ Hoe dan ook, de discussie rond Venema zal nog wel even voortduren maar op Woudestein was hij toch weer de man die op een gunstig moment voor een kantelpunt in de wedstrijd zorgde.

Het werd uiteindelijk dus 3-3 omdat de VAR bij de strafschop voor FC Utrecht te hulp schoot en arbiter Richard Martens corrigeerde zodat de bal alsnog op de stip werd gelegd. Deze scheidsrechter stuurde wel terecht Sean Klaiber uit het veld na diens tweede gele kaart. Ook aanvoerder Willem Jansen ontsnapte aan rood toen hij demonstratief applaudisseerde na een vlagsignaal van de grensrechter en dat gebaar nog eens herhaalde na de gele kaart die hij moest incasseren. Het paste in het beeld van een onevenwichtig FC Utrecht dat zich na afloop gelukkig mocht prijzen dat een dramatisch begonnen avond toch nog werd beloond met een puntje.