FC Utrecht rekent af met ‘kwelgeest’ RKC

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht heeft sportief revanche genomen op ‘kwelgeest’ RKC waartegen vorig seizoen twee keer werd verloren, zowel uit als thuis. Pas in de loop van de tweede helft werd het verschil gemaakt. Want de ploeg uit Waalwijk slaagde er in om op gelijke hoogte komen na de 1-0 van Mimoun Mahi via een treffer van Vitalie Damașcan in de zestigste minuut.  Maar de ploeg van coach John van den Brom herpakte zich en trok de zege alsnog naar zich toe via Gyrano Kerk en Sander van der Streek die zijn 150ste duel in FC-shirt extra luister bijzette met een doeltreffende kopbal.

Vooraf had John van den Brom al duidelijk gemaakt dat het afgelopen moest zijn met de sombere gevoelens over Angstgegner RKC. ‘Daar moeten we dit keer resoluut een einde aan maken,’ zo zei de coach vooraf. ‘Met onze kwaliteiten mogen we ons niet nog eens laten verrassen door een laagvlieger als RKC.’ De trainer kreeg zijn gelijk al was het na de 1-1 van de bezoekers uit Waalwijk toch nog even billen knijpen voor het sterk uitgedunde supporterslegioen in Galgenwaard.

De maker van de 2-1, Gyrano Kerk, werd na afloop veelvuldig bevraagd door de verzamelde journalisten naar de interesse van buitenlandse clubs, mogelijk heeft hij zijn laatste duel in FC Utrecht-shirt gespeeld. ‘Er kan nog van alles gebeuren, er is interesse van vele kanten. Maar het is nu te vroeg om daar iets concreets over te zeggen. Mogelijk geef ik mijn moeder binnenkort een lekkere knuffel en gaat het buitenlandse avontuur toch echt beginnen.’

Na de wedstrijd was er nog discussie over de invalbeurt van Urby Emanuelsson die nog geen contract heeft getekend en dus als amateur aan zijn invalbeurt begon. Van enkele kanten werd gesuggereerd of dat reglementair niet juist zou kunnen zijn, maar de FC-leiding benadrukte dat het allemaal in orde was. Zelf zei Urby na afloop dat hij zonder contract op het veld mag staan, zonder juridische haken en ogen.