FC Utrecht slaat dubbelslag met zege en Bahebeck

Voetbal Hans van Echtelt

Een overwinning bij de start van het seizoen vrijdagavond bij ADO Den Haag (0-3) en een dag later een nieuw speler. Het kan niet op met het goede nieuws voor FC Utrecht, alhoewel Kali en Ayoub in de Residentie slachtoffer werden van de Haagse dadendrang.

Met de komst van Jean-Christophe Bahebeck is de voorhoede van FC Utrecht in ieder geval van een nieuwe impuls voorzien. De club uit de Domstad huurt 43-voudig Frans jeugdinternational Bahebeck (24) dit seizoen van Paris Saint-Germain. Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam, die al weken intensief bezig is met deze transfer, kreeg zaterdag 12 augustus het verlossende woord uit Parijs. Na het wegvallen van de nieuwe Deense aanwinst Simon Makienok (kruisbandblessure) trok FC Utrecht naast Bahebeck eerder al de Duitser Lucas Görtler (1. FC Kaiserslautern) aan.

Gemengde gevoelens vrijdagavond echter ondanks de fraaie bliksemstart van FC Utrecht in Den Haag. Een overtuigende zege tegen ADO (0-3) bracht de ploeg voor een dag bovenaan de ranglijst van de eredivisie, een fraai gezicht op teletekst.

Maar de mogelijk ernstige blessures van Anouar Kali en Yassin Ayoub deed het gezicht van trainer Erik ten Hag na afloop fronsen. Hij vond dat scheidsrechter Jansen zijn technisch vaardige middenvelders te weinig in bescherming had genomen. ‘Ik houd van fysiek voetbal maar het moet natuurlijk wel fair blijven.’

Woensdag 16 augustus, thuis tegen Zenit St. Petersburg (aanvang 18.00 uur), zal FC Utrecht in de laatste kwalificatieronde van De Europa League dus met een gehavende ploeg moeten aantreden. Want ook het centrale verdedigingsduo Jansen – Leeuwin moet vanwege een schorsing toekijken tegen de Russische formatie. Daar staan een reeks pluspunten tegenover, zo bleek 11 augustus, bij de openingswedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen, in Den Haag. Vooral het sterk acterende trio Cyriel Dessers (twee goals), Gyrano Kerk en Sander van der Streek (een goal) maakte dat FC Utrecht het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet kan. Mogelijk doen zij het koppel Sébastien Haller en Nacer Barazite te vergeten.

Het blijkt nu al dat Dessers en Van der Streek zich snel hebben aangepast aan de handelingssnelheid die in de Eredivisie vereist is. En het optreden van Kerk was een openbaring, zo vonden ook na afloop de analisten van Fox Sport. Zijn beweeglijkheid veroorzaakte de Haagse defensie doorlopend hoofdbrekens en zijn afstandsschot dat de inleiding was voor de 0-1, was imponerend. Het zou in de komende wedstrijden duidelijk moeten worden of  Kerk deze lijn kan doortrekken.

FC Utrecht wacht deze maand nog een druk programma, met Zenit St. Petersburg thuis en uit (24 augustus) en tussendoor de thuiswedstrijd tegen Willem II (20 augustus, 14.30 uur) en de uitwedstrijd bij FC Groningen op 27 augustus om 16.45 uur. Het zal nu al een voordeel blijken te zijn dat de clubleiding voor een sterk bezette selectie heeft gezorgd. Al na de eerste wedstrijd tegen ADO blijkt hoe belangrijk het is om geblesseerde spelers te kunnen vervangen door gelijkwaardige invallers.