FC Utrecht trainer Ten Hag definitief naar Ajax

Voetbal Redactie

Ajax heeft de komst van trainer Erik ten Hag (47) bevestigd. Hij is voor 2,5 jaar vastgelegd bij de Amsterdammers die de voormalig FC Utrecht trainer naar verluidt voor een kleine 1 miljoen euro gekocht hebben. Hij volgt bij Ajax de vorige week ontslagen Marcel Keizer op. Directeur Voetbalzaken van FC Utrecht Jordy Zuidam geeft aan dat over de opvolging van Ten Hag op korte termijn mededelingen worden gedaan.

Ten Hag was prof tussen 1989 en 2002 en speelde drie periodes bij FC Twente. Hij kwam ook uit voor De Graafschap en RKC en speelde ruim 300 eredivisieduels. In 2006 werd hij assistent-trainer bij Twente, waarna hij die rol ook bij PSV vervulde (2009-2012). Na promotie met Go Ahead (2013) werkte hij twee seizoenen bij Bayern München (jeugd). In de zomer van 2015 verruilde Ten Hag zijn baan bij FC Bayern München voor een dienstverband bij FC Utrecht.

Onder leiding van Ten Hag, die in het verleden al voor de FC uit de Domstad was uitgekomen als speler, werden tal van sportieve hoogtepunten bereikt. Zo bereikte FC Utrecht in 2015/2016 de finale van de KNVB Beker en wonnen de Domstedelingen in de jaargang 2016/2017 de play-offs om Europees voetbal. In het kalenderjaar 2017 boekte FC Utrecht meer Eredivisiezeges dan ooit én werd het puntenrecord van de club verbeterd van 64 (in 2001) naar 65.

In 2016 werd Ten Hag uitgeroepen tot Coach van het Jaar. In de strijd om de Rinus Michels Trofee hield Ten Hag toen Frank de Boer (Ajax), Phillip Cocu (PSV), Ron Jans (PEC Zwolle) en Jan Vreman (De Graafschap) achter zich. In 2017 werd Ten Hag opnieuw voor de prestigieuze prijs genomineerd, maar was toenmalig Ajax-trainer Peter Bosz degene die de bokaal ontving.

 

Reactie FC Utrecht

Zuidam over het tussentijdse vertrek van Erik ten Hag: “FC Utrecht vindt het uiteraard spijtig dat Erik vertrekt. Zowel ik, als directie en RVC hebben succesvol en plezierig met Erik samengewerkt. Wij wisten dat de resultaten van FC Utrecht de laatste jaren niet onopgemerkt zijn gebleven. Maar dat zijn vertrek nu met de winterstop plaatsvindt vereist dat wij snel en goed doorschakelen. Uiteraard hebben wij hierop geanticipeerd. Ik verwacht dan ook op korte termijn definitief te kunnen communiceren over zijn opvolging.”

Erik ten Hag over zijn vertrek: “Gezamenlijk hebben wij mooie stappen gezet in het proces naar een duurzame subtopper. Dit is goed werk van velen. Ik ben trots dat ik in samenwerking met RvC, Directie (vooral Jordy Zuidam) daar leiding aan heb mogen geven. Ik verlaat een competente staf en bovenal een karaktervolle spelersgroep. Ik zal iedereen onvoorstelbaar missen en wens FC Utrecht, zijn supporters en in bijzonder de selectie een succesvol en vooral gezond 2018!”