Zenit St. Petersburg nog altijd ongeslagen

Voetbal Robert Jan van der Horst

Zenit Sint Petersburg is voor FC Utrecht de volgende horde om de groepsfase van het Europa League-toernooi te halen. In deze laatst kwalificatiefase (4e voorronde) voetbalt de formatie van trainer Erik ten Hag eerst in de eigen Galgenwaard thuis op 16 augustus (aanvang 18.00 uur; 24 augustus is return in Rusland).

Het zal een hele kluif worden om Zenit, dat in het verleden onder meer werd getraind door de Nederlandse bondscoach Dick Advocaat, te verslaan. De ploeg van trainer Roberto Manchini geldt in eigen land als een topclub. Het won dit seizoen in competitieverband – de Premier League – nog alle vier de wedstrijden en staat gedeeld eerste met Lokomotiv Moskou. Zondag nog veegde Utrechts’ tegenstander de met 5-1 de vloer aan met een andere grote naam uit het Russische voetbal: Spartak Moskou

FC Utrecht bereikte de vierde voorronde van de Europa League door eerst het Maltezer Valletta FC (0-0 uit, 3-1 thuis) en vervolgens donderdag 3 augustus het Poolse Lech Poznan (0-0 thuis, 2-2 uit) uit te schakelen. Zenit stroomde later in dan FC Utrecht en schakelde het Israëlische Bnei Yehuda (0-2 uit, 0-1 thuis).

In en tegen Sint Petersburg, dat tweemaal een naamsverandering onderging (eerder heette de stad Petrograd en Leningrad), kan FC Utrecht mogelijk een beroep doen op de Duitse spits Lukas Görtler, die woensdag werd overgenomen van 1. FC Kaiserslautern dat uitkomt in de Tweede Bundeliga van de Duitse competitie.

Görtler, die in Duitsland bij de reserves van Bayern München enige tijd trainde onder Ten Hag, is de vervanger van Simon Makienok. De Deense spits raakte anderhalve week geleden zwaar geblesseerd; hij scheurde de voorste kruisband af en is mogelijk het hele seizoen niet inzetbaar.

Verder vond de afgelopen periode ook nog een wisseling van de wacht plaats op het middenveld. Wout Brama – in de afgelopen wintersop nog overgenomen van PEC Zwolle – verhuisde naar South Coast Mariners (Australië), vervolgens werd Utrechter Anouar Kali overgenomen van Willem II. Het is de tweede keer dat Kali terugkeert bij FC Utrecht.