FC Utrecht vergeet weer te scoren

Voetbal Hans van Echtelt

Twee wedstrijden zonder doelpunten: dat is de schrale oogst voor FC Utrecht na de duels tegen Heerenveen en Sparta. Met de thuiswedstrijd tegen PSV voor de boeg mag het gebrek aan scorend vermogen trainer Hake de nodige zorgen baren, ook met het oog op het naderende sluitstuk. Want in de nacompetitie zal het in aanvallend opzicht beduidend beter moeten, wil het Europees voetbal alsnog haalbaar zijn.

Een tweede tegenvaller naast de 0-0 op Spangen is het feit dat Adam Maher zijn vijfde gele kaart opliep waardoor hij komende zondag de topper tegen PSV moet missen. Hij is de laatste weken de belangrijkste pion in de formatie van Hake en uitgegroeid tot een imponerende spelmaker. Maher vond zijn gele kaart overigens uiterst aanvechtbaar want ‘ik probeerde juist enkele spelers uit elkaar te trekken’.  Invaller-scheidsrechter Ingmar Oostrom uit Oudewater besliste anders. Hij verzuimde ook Sparta-speler Tommie Beugelsdijk weg te sturen wegens een natrappende beweging. Clubeigenaar Frans van Seumeren  kon het dan ook niet laten om als een van de weinige toeschouwers mopperend ‘thuisfluiter’ te roepen op de tribune.

Hoe zal het FC Utrecht in de nacompetitie vergaan? Zal de ploeg de tendens doortrekken van de laatste twee duels en eigenlijk ook van het hele seizoen: te veel kansen missen. Niet voor niets staat de Domstedelijke ploeg bovenaan het lijstje van gemiste doelkansen, een aspect dat ook trainer Hake in de nacompetitie moet wegwerken.  Eerst even afwachten wie volgende week de eerste opponent wordt: FC Groningen, met Arjan Robben of toch een ander? En waarschijnlijk een thuiswedstrijd terwijl FC Utrecht buitenhuis nu voor de negende keer op rij niet geklopt werd. Toch een indrukwekkende reeks, heel lang niet vertoond in de clubhistorie.