FC Utrecht verslikt zich in laagvlieger Emmen

Voetbal Hans van Echtelt

Het zag er allemaal zo rooskleurig uit. Na de 0-6 in Tilburg zou FC Utrecht ook wel even korte metten maken met laagvlieger Emmen, dat kon bijna niet anders. Maar hoe pijnlijk was de realiteit. Via een treffer van Sergio Peña pakte de rode lantaarndrager drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie waardoor Willem II en ADO weer binnen bereik kwamen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de zege ook nog eens volkomen verdiend was voor de bezoekers. Vooral in de eerste helft leek het er meer op dat Emmen een thuiswedstrijd speelde.

De Drentse formatie had vrijwel steeds het initiatief hetgeen resulteerde in veel balbezit en enkele scoringskansen. De openingstreffer kwam dan ook niet ut de lucht vallen. Luka Adzic goochelde zich langs enkele FC-verdedigers waarna doelman Eric Oehlschlagel van dichtbij volkomen kansloos was op de inzet van Pena.

In de rust probeerde trainer Hake via de wissels Moussa Sylla en Mimoun Mahi het tij te keren maar het onheil was al geschied. Twee uitgespeelde kansen bleven door Gyrano Kerk onbenut en ook stormram Emil Bergström kon de vijandelijke defensie niet in verlegenheid brengen. Een medesupporter waarschuwde me enkele dagen geleden al dat het weer eens tijd werd voor een ouderwetse sociale activiteit van FC Utrecht tegen een team in nood. En werd op zijn wenken bediend.

Door dit verlies heeft de formatie van Hake verzuimd om de concurrenten voor de achtste plaats op afstand te zetten. En dan te bedenken dat volgende week RKC de opponent is, ook al een kat in het nauw. ‘Wanneer we als ploeg niet anderhalf uur op scherp staan en aan ons zelf gaan twijfelen zoals dit keer het geval was, kan je ook van een staartploeg verliezen. Laat dat de les van deze grote teleurstelling zijn,’ zo formuleerde coach René Hake deze wanprestatie na afloop.