FC Utrecht verzuipt in modderpoel: 3-2

Voetbal Hans van Echtelt

Lang zag het zaterdagavond naar uit dat FC Utrecht met drie punten uit Tilburg zou kunnen vertrekken na de goal van Gyrano Kerk en Sander van der Streek. Wat daarna gebeurde in de Tilburgse modderpoel, zullen de fans van beide ploegen niet snel vergeten. In een waar spektakelstuk trok de thuisclub alsnog de winst naar zich toe met drie wonderschone treffers die letterlijk uit de lucht vielen.

In het laatste half uur kwam Willem II bijna niet meer in het stuk voor, FC Utrecht belegerde het Tilburgse doel maar zelfs met tien man bleef de thuisclub overeind. Met kunst en vliegwerk maar de zo verdiende en begeerde 3-3 bleef uit. Invaller Cyriel Dessers leek zoals vorige week in Heerenveen op weg naar de gelijkmaker, maar  Freek Heerkens trok hem op de rand van het strafschopgebied onderuit. Arbiter Jochem Kamphuis leek eerst naar de stip te wijzen maar trok die beslissing terug.

Wat overbleef was een sportieve kater voor de formatie van Jean Paul de Jong: ‘het was een bizarre wedstrijd waarin we dure punten hebben laten liggen’. De trainer zag in de beginfase ook al een doelpunt geannuleerd worden. Toch moet de ploeg met opgeheven hoofd naar de kleedkamer gegaan zijn omdat twee weken geleden PSV op hetzelfde maar toen beter bespeelbare veld met liefst 5-0 ten onder was gegaan. FC Utrecht mag in staat worden geacht in de komende thuiswedstrijd tegen ADO (en mogelijk daarna ook uit tegen Feyenoord) weer aanspraak te doen op de vierde plaats.

De entourage in Tilburg was ondanks de regen uiterst sfeervol, hetgeen in schrille tegenstelling stond tot het gebeuren van een aantal jaren geleden toen jeugdige supporters van Willem II huilend een uitweg moesten zoeken uit hun vak omdat ze belaagd werden door enkele heethoofdige FC-vandalen. Daarvan was dit keer geen sprake en ook dat mag wel eens benadrukt worden op een avond waarin de echte voetballiefhebbers ondanks het resultaat geheel aan hun trekken kwamen.