FC Utrecht weer eens reuzendoder

Voetbal Hans van Echtelt

Het onaantastbaar lijkende Ajax heeft het in een enerverende partij moeten afleggen tegen een tot de tanden bewapend FC Utrecht dat zich in de Johan Cruyff Arena weer eens als reuzendoder ontpopte. Django Warmerdam mocht zich na afloop als matchwinnaar laten bejubelen maar de meeste lof ging uit naar doelman Maarten Paes die met een serie ongelooflijke reflexen de nul voor zijn ploeg behield. Na afloop was er van alle kanten lof voor de passie die FC Utrecht op de grasmat had gelegd.

Nog lang na het laatste fluitsignaal van arbiter Bas Nijhuis gingen de spelers opnieuw de kleedkamer uit om nog eens de juichkreten van de meegereisde aanhang in ontvangst te nemen.

Het was bijna een jaar geleden dat Ajax een competitienederlaag in eigen huis moest incasseren en dat historische feit mag FC Utrecht op zijn conto schrijven. Bovendien betekende de goal van Armerdam de eerste treffer tegen de Amsterdamse formatie in lange tijd. De 0-1-zege riep herinneringen op aan enkele jaren eerder toen via twee treffers van Labyad ook de volle winst uit Amsterdam werd weggekaapt. En ook de bekerzege vlak voor de corona-uitbraak in de halve finale (0-2 via Van der Streek en Gustafson) waren voortekens dat FC Utrecht ook op deze middag weer eens als Angstgegner voor Ajax zou kunnen fungeren. En dat bleek te kloppen, de ploeg deed deze statistieken weer eens alle eer aan. Met dank aan Django Warmerdam, maar vooral aan Maarten Paes.