FC Utrecht weinig geluk met de VAR

Voetbal Hans van Echtelt

Een week geleden moest FC Utrecht door ingrijpen van de VAR een rode kaart en een penalty incasseren. ‘Pure willekeur’. Zo mopperde coach Dick Advocaat na afloop van de wedstrijd in Zwolle waar zijn ploeg een 1-3-voorsprong binnen een kwartier zag verdampen tot 4-3-verlies. In de slotfase van FC Utrecht tegen koploper PSV moest zondagavond de VAR opnieuw geraadpleegd worden toen scheidsrechter Pol van Boekel een overtreding in het strafschopgebied van PSV had weggewuifd.

De 19.000 toeschouwers hielden hun adem in, zou de bal alsnog op de stip gelegd worden waardoor FC Utrecht vlak voor tijd op een 3-2-voorsprong zou kunnen komen. Het gebeurde niet, de Domstedelijke formatie heeft momenteel weinig geluk met de VAR. Van Boekel bleef bij zijn beslissing en negeerde het signaal uit Zeist van zijn collega’s Danny Makkelie en Jochem Kamphuis. ‘Een ongelukkige botsing, waardoor ik geen strafschop wilde geven,’ aldus motiveerde de Limburgse referee zijn besluit.

Een week eerder kreeg PEC Zwolle wel het voordeel van de twijfel toen een overtreding op marginale wijze binnen de lijnen werd beoordeeld en Bjorn Kuipers het advies van de VAR wel honoreerde. Kortom: enige willekeur is zeker aan de orde bij dit fenomeen uit Zeist. De objectiviteit vereist op te merken dat Van Boekel ook de VAR negeerde toen PSV voor rust penalty claimde na vasthouden van aanvoerder Luuk de Jong door mandekker Timo Letschert. En ook die situatie leek toch ook echt ‘penalty-rijp.’

En zo stond er na afloop van het spannende duel 2-2 op het scorebord van het regenachtige Galgenwaard en daarmee kon de objectieve kijker genoegen nemen. FC Utrecht liet PSV vaak aan de bal, zonder dat er voor rust veel dreiging ontstond voor het doel van David Jensen. De thuisclub mikte twee keer de bal richting PSV-doel en beide keren was het raak, via Sander van de Streek en Gyrano Kerk. In de tweede helft werd de pressie van PSV nog heftiger, de twee goals van De Jong waren het logische gevolg.

En zo kon debutant Michiel Kramer na afloop toch tevreden zijn, hij had veel loopwerk verricht als eenzame spits, omdat talent Nick Venema opnieuw de hele wedstrijd op de bank bleef. ‘Een mooie opsteker voor de komende duels tegen De Graafschap en Excelsior,’ zo keek aanvoerder Willem Jansen al vast vooruit naar de komende twee cruciale duels. FC Utrecht kon de vrije val tegen de koploper in ieder geval tot stoppen brengen. En met wat geluk zou de VAR extra geholpen hebben.