FC Utrecht wint geflatteerd van PEC Zwolle

Voetbal Hans van Echtelt

Na afloop waren beide trainers het met elkaar eens: de uitslag van FC Utrecht tegen PEC Zwolle zou duiden op een groot krachtsverschil. Maar de 5-1 die op het scorebord stond, was ‘zwaar geflatteerd’ zeiden beide coaches in koor. En dat was de spijker op de kop. Want lange tijd hield de nummer laatst van de eredivisie technisch en vooral tactisch gelijke tred met de thuisclub die zeker voor rust enkele keren wonderwel aan een tegengoal ontsnapte.

Zo kreeg doelman Maarten Paes assistentie van de onderkant van de lat toen hij kansloos gepasseerd was. De bal stuitte op de doellijn en werd toen pas gepakt door de sluitpost van FC Utrecht. Maar wat ook afgelopen woensdag tegen NEC al bleek (ook de Nijmeegse ploeg was lang gelijkwaardig): FC Utrecht kan tegenwoordig doeltreffend handelen bij scoringskansen. Na de benutte penalty door Tasos Douvikas (al weer zijn vierde treffer van dit seizoen)  duurde het lang voordat de thuisclub afstand kon nemen.

Achtereenvolgens maakten Moussa Sylla, Bart Ramselaar (weer een penalty), Mimoun Mahi en Willem Janssen dat Galgenwaard in euforie werd gehuld. Maar trainer Hake is realist genoeg om te beseffen dat het veldspel veel beter moet in de komende zware uitwedstrijden tegen Ajax en AZ. En: FC Utrecht buitenshuis is een totaal ander verhaal dan in eigen Galgenwaard.

Intussen is ook bekend geworden dat FC Utrecht heeft geloot voor de volgende bekerronde tegen Stedoco, laat dat nu de huidige club zijn van Frans Adelaar. Geen slechte loting.