Femke Bol blijft ongeslagen in Diamond League-circuit

Atletiek Redactie

Femke Bol heeft ook haar vierde Diamond League-wedstrijd in dit seizoen gewonnen. De 21-jarige Amersfoortse was in Gateshead ruimschoots de snelste op de 400 meter horden, maar miste de concurrentie om een toptijd te kunnen realiseren: 53,23. De afgelopen weken was Bol al twee keer sneller geweest. Ze bleef wel in het belangrijkste atletiekcircuit ongeslagen. Samier Little (Amerika) werd tweede (54,53), Janieve Russell uit Jamaica derde (54,66).

Vorige week blikte Bol tijdens de presentatie van de Nederlandse olympische atletiekploeg relaxed vooruit naar de Spelen. De vermoeidheid zat er nog wel enigszins in na drie Diamond League wedstrijden in korte tijd. Met een tijd van 52,37 seconden op de 400meter horden imponeerde Bol in Stockholm. ‘Ik kan dit dus. Het is de bevestiging dat ik op een goede dag nog harder kan,’ glimlachte ze. Dat ze tijdens haar laatste race steeds vijftien passen tussen de horden maakte, was het resultaat van een lange training. ‘Ik twijfelde een beetje of ik niet twee keer zestien passen moest doen maar mooi dat het lukte.’

‘Ik had door dat ik in Stockholm hard van start ging en de race ging ook gewoon hard. Ik was vooral bezig met de race winnen maar wanneer je dan die tijd ziet, dan denk je wel even van wauww.’ Dat gevoel wil Femke Bol ook voelen in Tokio. Waar ze zich vorig jaar in aanloop naar de Spelen richtte op een finaleplek, is haar vizier nu op een plek bij de eerste drie in Tokio. Met 52,37 is Femke Bol nog maar vier tiende verwijderd van het wereldrecord dat sinds kort op naam staat van de Amerikaanse Sydney McLaughlin. Met de eveneens uit Amerika afkomstige Dalilah Muhammad zal Bol de strijd aangaan op jacht naar het wereldrecord. ‘Ik ben echt in supervorm maar of dat er al in zit, dat weet ik niet hoor. Ik wil me daar zeker laten zien en de strijd aangaan.’

Je zou bijna vergeten dat het pas de eerste Olympische Spelen worden voor Femke Bol. ‘Ik ben wel bij de EYOF geweest, de Jeugd Olympische Spelen, maar dit is allemaal wel nieuw. Het doel is om eerst de finale te halen, daarna is alles mogelijk. Ik leg mijzelf die druk op.’

Na de wedstrijd in Gateshead vandaag gaat Bol naar huis om haar spullen bij elkaar te zoeken en nog even bij haar familie zijn voordat ze naar Japan vertrekt. Tijdens de ploegpresentatie in Papendal wist Bol nog niet op welke disciplines ze aan de start zal verschijnen bij de Olympische Spelen. ‘Dat is best lastig aangezien alles best kort achter elkaar zit. Ik wil ervaring opdoen en het liefst veel races lopen, de focus is daarbij wel gericht op de 400meter horden natuurlijk. Wanneer het kan en mag dan loop ik ook graag met het estafetteteam. Dat is ook heel leuk.’ Vooralsnog heeft de AtletiekUnie achter de naam van Bol alvast de nummers ingevuld: 400 meter horden, 4x400m estafette en 4x400m mixed estafette.