Femke Bol durft het aan 400m mét en zonder horden te lopen

Atletiek Redactie

In vijf dagen zesmaal 400 meter lopen. Een wandelaar aan de Nijmeegse Vierdaagse haalt er zijn neus voor op. Anders ligt het wanneer je die in totaal 2400 meter ‘sprintend’ moet afleggen. Femke Bol gaat naar de EK atletiek die op 15 augustus begint voor drie onderdelen: de 400 meter vlak, de 400 meter horden en de 4 x 400 meter estafette. Zelfs voor de ranke Amersfoortse in topvorm zal het een zware belasting zijn. ‘Maar ik ga ervoor.’

Even leek het er zelfs op dat Femke Bol nog twee races meer voor haar kiezen zou krijgen, maar op grond van de tijden die ze gelopen heeft mag ze zowel op de horden als op de 400m vlak de series overslaan en beginnen in de halve finale. Op alle drie de disciplines gloort een medailles, sterker, is goud verre van onwaarschijnlijk. Dat geldt in de eerste plaats voor de 400m horden, haar lievelingsnummer. De atlete van Altis is in Europa de onbetwiste nummer één. In het prestigieuze Diamond League-circuit is ze al bijna twee jaar ongeslagen. Alleen ontbraken daar telkens de Amerikaanse vedetten Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad. Muhammad werd door Bol een kleine drie weken geleden verslagen op de WK in Eugene. McLaughlin is vooralsnog onbereikbaar met haar verbluffende wereldrecord van 50,68.

Bol’s beste tijd op de horden is 52,03, gelopen in de olympische finale van Tokio. Met die tijd is ze wel verreweg de snelste van de Europese atletes. Goud op de horden en dus de Europese titel lijkt, onvoorziene gebeurtenissen daargelaten, een zekerheidje.

Magische grens

Ook op de 400 meter vlak heeft Femke Bol grote progressie gemaakt. Voor het eerst dook ze afgelopen weekend onder de magische grens van 50 seconden. Haar 49,75 betekende niet alleen een ruime verbetering van het Nederlands record dat op naam stond van Lieke Klaver (50,18), ze neemt er tevens de gedeelde derde plaats mee in op de ranglijst van de beste seizoenstijden. Een atlete uit Barbados, uit de Dominicaanse Republiek en de ongenaakbare wereldkampioene Shaunae Miller-Uibo waren dit seizoen sneller. Die laatste  veel sneller zelfs, maar een Jamaicaanse mag nu eenmaal niet meedoen aan de Europese kampioenschappen. De topfavoriete voor de Europese titel heet dus ook op dit nummer Femke Bol.

Blijft over de vrouwenrelay. Nederland is zonder meer medaillekandidaat maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zoals een incorrete wissel. Op de WK ging het mis toen het stokje viel bij de overdracht. Het oranje kwartet haalde dankzij een fabelachtige eindsprint van Bol ogenschijnlijk nog wel de kwalificatie voor de finale. Tot de jury ingreep, het stokje had volgens haar twintig centimeter te weinig afgelegd en er volgde alsnog diskwalificatie.

Mocht Femke Bol door het drukke programma in de verdrukking komen laat dan maar die estafette vallen, zou je zeggen. Maar zo simpel ligt het niet. Er moet wel voldoende spreiding zijn van de races. Snel na elkaar moeten lopen kan een zodanig fysieke aanslag betekenen dat je daar later in het toernooi de tol voor betaalt. Femke Bol durft de uitdaging aan, schrijft ze op Instagram. ‘Ik heb er heel veel zin in.’

Schema

Wanneer de Amersfoortse wereldtopper besluit om op alle genoemde nummers uit te komen, staat ze de volgende dagen in het Olympiapark in München in het startblok:

16 augustus halve finale 400m (13.00 uur); 17 augustus finale 400m (22.02); 18 augustus halve finale 400m horden (11.55); 19 augustus serie 4x400m (11.40); finale 400m horden (21.45); 20 augustus finale 4x400m (21.45).