Femke Bol gaat als een raket: weer een Nederlands record

Atletiek Redactie

Zondag liep Femke Bol bij de FBK Games in Hengelo in haar eerste hordenrace van dit seizoen 54.33. Vier dagen later ging het in de Diamond League-wedstrijd in Florence al een stuk sneller over de 400 meter met de tien hekjes. De Amersfoortse liet de klok stilstaan op 53.44, een nieuw Nederlands record. Liefst 0.89 seconde sneller, waar gaat het heen met de groeidiamant van de Nederlandse atletiek? Dafne Schippers stelde teleur op de 200m.

Het is een kwestie van uitkomen, heeft de Amersfoortse al vaak verklaard. Ideaal is vijftien passen tussen de horden maar wanneer de vermoeidheid begint toe te slaan is dat verre van gemakkelijk. Dat bleek in Hengelo waar het tweede deel van de race bepaald niet vlekkeloos verliep.

In Florence ging het al stukken beter en prompt verbeterde Femke Bol het nationale record, dat met 53.79 al in haar handen was. De Oekraïense Anna Ryzhykova werd tweede in 54.19.

Gaf de race van Femke Bol reden tot grote vreugde in het Nederlandse kamp, het optreden van Dafne Schippers bracht het omgekeerde teweeg. De Utrechtse volbracht de 200m als zesde in de teleurstellende tijd van 23.03. Dat was bijna een seconde langzamer dan de tijd van de winnares, Dina Asher-Smith (22.06).

Op de 1500m vocht Sifan Hassan, die in Hengelo een wereldrecord liep op de 10.000 meter maar dat enkele dagen later al weer kwijt was, een fraai duel uit met de Keniaanse Faith Kipyegon. Hassan won in 3.53.63.