Femke Bol genomineerd voor internationale eretitel

Atletiek Redactie

Femke Bol is genomineerd voor de internationale titel Atlete van het Jaar. De 20-jarige Amersfoortse won dit jaar alle wedstrijden op de 400 meter horden waar ze aan meedeed, zelfs in de Diamond League, een internationaal circuit voor topatleten. Voor Bol betekent 2020 het jaar van de internationale doorbraak. Ook Sifan Hassan staat op de longlist van tien atletes. Bij de mannen prijkt er geen Nederlander op de lijst.

Bol verbrak deze zomer in eigen land het stokoude nationale record van Ester Goossens en bracht dat op 53,79 seconden. Het was tevens haar beste tijd dit seizoen en ook mondiaal werd er door niemand sneller gelopen op deze moeilijke discipline. Hassan verbeterde het werelduurrecord en bracht dat op 18.930 meter. Bovendien vestigde ze een nieuw Europees record op de 10 km (29.36,67).

Behalve de twee Nederlandse atletes zijn verder voorgedragen Letesenbet Gidey en Ababel Yeshaneh uit Ethiopië, de Keniaanse atletes Peres Jepchirchir, Faith Kipyegon en Hellen Obiri, de Britse Laura Muir, Yulimar Rojas uit Venezuela en de Jamaicaanse Elaine Thompson-Herah. De lijst van tien atletes wordt teruggebracht naar vijf, waarna op 5 december tijdens een virtuele bijeenkomst van de internationale atletiek federatie World Athletics wordt bekendgemaakt wie de eervolle mondiale prijs ontvangt.