Femke Bol grijpt net naast haar eerste olympische plak

Atletiek Redactie

Femke Bol heeft net naast haar eerste medaille op de Olympische Spelen gegrepen. Op de 4x400 meter gemengde estafette eindigde de 21-jarige Amersfoortse met het Nederlands team als vierde, een fractie achter Polen. Nederland bestond naast Femke Bol uit Lieke Klaver en de mannen Liemarvin Bonevacia en Ramsey Angela. Overigens had Nederland een protest ingediend tegen de deelname van Amerika, dat in de serie gediskwalificeerd was.

Nederland had in Tokio de eindstrijd van dit nieuwe olympische atletiekonderdeel bereikt met Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela. Het team behaalde de tweede plaats in de andere serie. Amerika mocht alsnog in de finale starten omdat het land te kennen gaf door een official naar de verkeerde plaats in de wisselzone te zijn gedirigeerd. Een protest van Nederland tegen de beslissing om de diskwalificatie terug te draaien was tijdens de finale nog niet behandeld. De vierde plaats kan nog brons worden als de VS – nu derde – alsnog uit de uitslag worden geschrapt.

In de finale werd uitstekend gelopen door het Nederlandse kwartet. De ploeg bleef slechts vijftienhonderdste verwijderd van de zilveren medaille, maar de 3.10,36 betekende wel een nieuw Nederlands record. Bol liep als derde en rukte in haar 400 meter op van de vierde naar de tweede plaats. Eerder op de dag had de ‘rising star’ van de Nederlandse atletiek bijna freewheelend de halve finale bereikt van de 400 meter horden, haar lievelingsnummer.

Op het koningsnummer bij de vrouwen pakte Jamaica goud, zilver en brons. Elaine Thompson-Herah zegevierde op de 100 meter in 10,61, een nieuw olympisch record, voor haar landgenoten Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,74) en Shericka Jackson (10,76). Dafne Schippers had zich voor deze afstand teruggetrokken, maar de kans dat ze de finale gehaald zou hebben was minimaal.