Femke Bol in topvorm richting NK Atletiek

Atletiek Roberto Cancian

Ondanks de coronacrisis trainden de Nederlandse atleten door richting wedstrijden die alweer snel op de agenda staan. Zo heeft ook de 20-jarige Femke Bol zich strikt gehouden aan haar trainingsritme. ‘Het zijn inderdaad rare tijden en de trainingen zijn anders ingericht dan normaal, maar ik wil wel mijn ritme en structuur vasthouden waarbij ik op tijd naar bed ga en er weer op tijd uit kom de volgende ochtend’, geeft de uit Amersfoort afkomstige atlete aan.

Bol keek dit jaar uit naar de Olympische Spelen in Tokio en de Europese kampioenschappen in Parijs. ‘Ik hoopte dat de EK nog door zou gaan maar die is inmiddels ook ‘gecanceld’. Het is de laatste weken vooral trainen geweest op inhoud en zo efficiënt mogelijk lopen. Na twee maanden in de bossen trainen was het superfijn dat we weer op de baan mochten trainen. In de bossen heb ik veel aan uithouding gewerkt omdat je natuurlijk geen horden hebt of spikes kan dragen. Toen ik eenmaal op de baan weer de spikes aan had, voelde ik wel direct mijn spieren’, lacht ze.

De ontspanning is er bij de atlete die aan de WUR in Wageningen communicatiewetenschappen studeert. Na haar gouden medaille op de 400 meter horden, tijdens de Europese kampioenschappen O20 in Zweden vorig jaar, ging het snel met haar. Zowel met de tijden die ze liet noteren als met de verwachtingen en de resultaten die volgden.

Om zichzelf te prikkelen plande Bol de laatste weken een aantal testmomenten in. ‘Ik had al 300 meter gelopen en de 300 meter horden gedaan en dat ging lekker. Bij de 400 meter wilde ik dit keer hard starten. Meestal ben ik bang dat ik het dan aan het einde niet kan volhouden maar nu was het zonder publiek, zonder jury en gewoon puur om mezelf te testen. Het was heel zwaar, ik ben volgens mij nog nooit zo moe geweest na een 400 meter maar ik liep echt een supertijd.’ De Amersfoortse liet een ongelofelijke 51.16 op de 400 meter noteren, haar beste tijd ooit op die afstand. Het ging weliswaar om een testwedstrijd, maar het zorgde voor een geweldige boost. ‘Ik ben blij dat ik die tijd kan lopen, dat geeft enorm veel zelfvertrouwen. Het is nu zaak om hard door te blijven trainen en harde persoonlijke records te lopen op zowel de 400 meter, de 200 meter als de 400 meter horden. Ik kan niet wachten om weer echte wedstrijden te gaan lopen’, geeft ze aan.

Nederlandse kampioenschappen

Gisteren werd bekend dat de Nederlandse kampioenschappen atletiek alsnog doorgang zullen vinden in de nazomer. ‘Ja, super. Heel goed nieuws. De NK stond gepland voor eind juni in Den Haag, nu is het dus 29 en 30 augustus in Utrecht geworden. Ik blijf hard trainen, dat is wat ik ook leuk vind.’

De studente heeft de afgelopen maanden door de omstandigheden veel aan haar studie kunnen doen. ‘Eigenlijk wilde ik dat op een laag pitje zetten in verband met de vele en mooie internationale wedstrijden. Dat is weer het voordeel geweest van de afgelopen periode maar het liefst wil ik natuurlijk zo snel als mogelijk knallen op de baan tijdens officiële wedstrijden. Het is hopen dat er snel een vaccin tegen corona komt zodat alle wedstrijden weer ingepland kunnen worden. De laatste tijd vergeet je het bijna maar we moeten waakzaam blijven.’

Voor Femke Bol blijft er winst te behalen op haar afstanden aangezien ze weet dat ze ijzersterk is op de laatste meters. ‘Als 15-jarige merkte ik al dat ik goed door de verzuring heen kon lopen en ik het zowel fysiek als mentaal kon opbrengen om alles eruit te halen.’ Een wapen dat haar van extra munitie voorziet. Daarnaast laat ze zich niet snel gek maken. Ze is rustig, nuchter, goedlachs en op de baan onverstoorbaar. En ze weet dat ze nog sneller kan.