Femke Bol op jacht naar WK-medaille op de horden

Atletiek Redactie

Voor Femke Bol beginnen de WK atletiek nu pas echt. In de nacht van dinsdag op woensdag loopt de Amersfoortse atlete haar eerste van, wanneer alles goed gaat, drie races die moeten leiden tot een medaille op de 400 meter horden. De verwachtingen zijn hooggespannen. Zeker nadat Bol in het Amerikaanse Eugene een flonkerende eindsprint liet zien op de gemengde estafette. Nederland bleef daarbij een fractie verwijderd van het goud.

Bol zal zich thuis voelen in Eugene, een studentenstad zonder protserige gebouwen die in alles atletiek uitademt. De stad met zo’n 150.000 inwoners geldt als de bakermat van de Amerikaanse atletiek. Niet in de laatste plaats omdat het hoofdkwartier van gigant Nike niet zo ver van Eugene gevestigd is. In 2018 kreeg het stadion een grondige opknapbeurt, met dank vooral aan een financiële injectie van het sportmerk. 

Bol brak vorig jaar definitief door op het hordennummer op de Olympische Spelen in Tokio. Ze liep in de finale een dik persoonlijk en Europees record maar de 52,03 was ‘slechts’ goed voor brons. Twee Amerikaanse atletes bleven haar zoals verwacht voor, met Sydney McLauglin als olympisch kampioen in een nieuw wereldrecord van 51,46.

McLauglin, een leeftijdsgenoot van Bol, zal ook voor het thuispubliek in Eugene de grootste concurrente zijn van de Amersfoortse. Ze scherpte een maand geleden haar eigen record nog eens aan tot 51,41. Dan is er ook nog de regerend wereldkampioene Dalilah Muhammad die in Tokio zilver pakte.

Het programma van de 400 meter horden ziet er als volgt uit (Nederlandse tijden): woensdag 02.15 uur series; donderdag 03.15 uur halve finales; zaterdag 04.50 uur finale. De NOS zendt alle races live uit.